RUSALII – Mitologie, traditii si superstitii

  Raluca Pascu
  18/06/2016
  Comentariile sunt închise pentru RUSALII – Mitologie, traditii si superstitii

rusaliiRUSALII: Denumita si Mosii de VaraSambata RusaliilorPomenirea Mortilor
In aceasta zi se dau de pomana vecinilor si oamenilor saraci vase cu mancare si cani umplute cu lapte, vin sau apa si impodobite cu flori. Ritualul de pomenire se continua la cimitir, unde mormintele sunt curatate si impodobite cu flori si lumanari.

Conform credintei stramosilor, se pesupune ca sufletele mortilor parasesc mormintele in Joia Mare (inainte de Paste) si se reintorc in sambata Rusaliilor. Pentru ca sufletele sa se intoarca fara incidente unde le era locul, oamenii savarseau diverse ritualuri de induplecare si imbunare a spiritelor. Ei impodobeau gospodariile si mormintele cu flori si ramuri de tei si faceau pomeni fastuase. Se credea ca impacarea sufletelor mortilor depinde de cat de bogate erau pomenile inchinate mortilor. Cateva dintre acele practici se pastreaza si astazi in unele zone, mai ales la sate, unde au loc slujbe de pomenirea mortilor oficiate de preot. Acesta parcurge intregul cimitir, pentru a sfinti fiecare mormant. La incheierea ceremonialului, satenii daruiesc unii altora (sau oamenilor saraci) din bucatele pregatite pentru sufletele mortior: colaci, placinte, coliva, sticle cu vin, fructe, flori, toate sfintite de preot.rusalii-hora-ielelor

Legendele spun ca demult au existat cazuri in care spiritele adormitilor pe vecie nu erau induplecate sa se intoarca in morminte si, amanand momentul reintoarcerii, se transformau in iele sau Rusalii. Ielele sau Rusaliile sunt considerate fiinte fantastice, care umbla prin vazduh. Aceste iele aveau capacitatea de a lua mintile oamenilor si a le face rau celor care nu respecta ziua de Rusalii. De atunci, femeile inceteaza a mai lucra in aceste zile de sarbatoare, iar barbatii pun ramuri verzi de tei la porti, la intrarile in case sau la ferestre, pentru ocrotirea lor si a familiei lor.

Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorarii Duhului Sfant mai este numita si Duminica Cincizecimii, pentru ca acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Invierea lui Hristos. Dupa terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credinciosii in camp pentru a sfinti apa folosita la stropitul semanaturilor, iar oamenii impodobesc mormintele cu flori si frunze verzi.

iele_44244700
Rusaliile sunt cunoscute sub nume diferite: iele, zane, soimane, milostive, doamne, imparatesele-vazduhului, ursoaice, etc. Rusaliile erau respectate, dar nu indragite pentru ca aduceau tot felul de boli.

Oamenii nu stiu cate sunt si nu le spun pe nume, ca nu cumva sa le supere. Rusaliile umbla imbracate in alb, danseaza in vazduh si cauta locuri neumblate. Locurile unde au jucat, raman arse si neroditoare.

Din unele legende aflam ca Rusaliile rapesc din cand in cand un tanar frumos ca sa joace cu el. Cand este eliberat, tanarul nu are voie sa le descopere altora cantecele lor si nici sa le marturiseasca semenilor ce a vazut. In caz contrar, sunt pedepsiti cu moarte sau paralizie.
Obiceiuri-de-Rusalii-Dansul-Calusarilor2
Nu scapau de pedeapsa nici cei care nu respectau timpul lor – sambata dinainteaDuminicii Pogorarii Sfantului Duh pana luni dupa-amiaza din saptamana a doua de dupa Rusalii. Pentru a apara gospodaria de invazia Rusaliilor, oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei, planta considerata a avea proprietati apotropaice.
Leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii, era jocul calusarilor. Se mai foloseau si usturoiul si pelinul.
In cinstea Duminicii Rusaliilor, flacaii aduceau din paduri frunze de tei. Ele erau binecuvantate in biserica si apoi erau puse la icoane. Exista credinta ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor.
Batranele culeg acum plantele cu puteri tamaduitoare, caci se crede ca numai pana la Sanziene au puteri vindecatoare.

Crestinii sarbatoresc Rusaliile la cincizeci de zile de la sarbatoarea Pastelui, de aceea aceasta mare sarbatoare este cunoscuta si ca „Cincizecime” sau Coborarea Sfantului Duh.

La cincizeci de zile de la Paste, asupra Sfintilor Apostoli s-a coborat Sfantul Duh, iar acestia au capatat puterea si indrazneala de a duce mai depare invataturile lui Hristos. Oamenii de atunci au considerat Sfantul Duh ca fiind o fiinta fantastica cu puteri supranaturele, care a schimbat mintea apostolilor, acestia putad vorbi apoi limbi straine pe intelesul oamenilor din toate colturile lumii.

In memoria coborarii Sfantului Duh, sunt multe legende populare care spun ca Rusaliile (sau ielele) sunt niste fiinte malefice, care umbla deasupra oamenilor si provoaca nenorociri celor care nu respecta aceasta sarbatoare, de aceea femeile nu lucrau nimic in zilele de miercuri incepand cu a 25-a zi dupa Paste pana la Rusalii.

Pentru anu innebuni sau a nu fi schimonositi de aceste spirite, oamenii obisnuiau sa puna ramuri verzi de tei pe a ferestre, la usi, la porti sau la icoane. In unele zone acest obicei inca se practica, iar oamenii aduc ramurile sfintite de preot in casa lor si le pastreaza peste vara, pentru a alunga raul, bolile, furtunile si grindina.Iele-2-e1330905754442

Cuvantul Rusalii provine de la latinescul “rosalia”, care simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor, dar reprezinta si fetele Imparatului Rusalim, care se credea ca aveau puteri magice si seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau sau le vedeau, schimonosindu-i.

Unele legende spun ca Rusaliile se scalda in timpul noptii, la lumina argintie a lunii, apoi joaca intr-o Hora a ielelor. Ele danseaza goale cu parul despletit, purtand clopotei la picioare si voaluri transparente, devenind foarte atragatoare si luand mintile celor care le privesc. De aceea, pentru a nu fi atinsi de puterea misterioasa a ielelor, drumetii care umbla in noaptea de Rusalii, sunt sfatuiti sa aiba la brau usturoi, fire de busuioc, frunze de tei sau de nuc. De asemenea, sunt sfatuiti sa evite rascrucile de drumuri, malurile apelor, marginie de padure.

In traditia romanilor, legat de aceasta sarbatoare, exista ritualul dansului Calusarilor, care se refera la saritul peste foc pentru vindecarea sufletului si mintii celui care a privit “Dansul Ielelor”.

In unele zone, exista obiceiul numit “udatul nevestelor”, conform caruia femeile sunt udate in aceasta zi pentru a fi frumoase si sanatoase tot anul.rusalii_in_bucovina

In Duminica Rusaliilor nu este bine sa te certi, sa dormi sub cerul liber sau sa te duci la fantana, pentru a nu fi luat de Iele, adica sa nu-ti pierzi mintile. Nu este bine nici sa te urci in copaci, in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa.

O alta traditie spune ca, daca de Rusalii este timp frumos, toata vara va fi frumoasa si rodnica.


About