E adevărat că șoferii chinezi ucid intenționat pietoni?

  ioana
  18/11/2015
  Comentariile sunt închise pentru E adevărat că șoferii chinezi ucid intenționat pietoni?

Următorul text este o traducere. Deși această poveste a apărut de mai multe ori în presa internațională, uneori cu Vietnam sau Filipine în loc de China, faptele descrise în ea nu au fost demonstrate niciodată pe deplin și sunt contrazise de autoritățile chineze. Cu toate astea, mulți expați europeni din China insistă că ceea ce mai multe site-uri numesc un mit urban este adevărat:

”Un BMW gonește prin piața de fructe din provincia Guangdong din China. Strivește o fetiță de doi ani. Capul acesteia e prins între roțile mașinii. Bunica ei strigă: ”Oprește-te! Ai lovit un copil!”. Șoferul BMW-ului se oprește o secundă, apoi bagă în marșarier și strivește din nou fetița de doi ani sub roți. Apoi, femeia de la volan se mai întoarce o dată, strivind copilul pentru a treia oară. Când în sfârșit s-a dat jos din mașină, șoferița i-a oferit bunicii următoarea înțelegere: ”Nu spuneți că eu conduceam mașina. Vă dau bani.”

Sună a fi un mit urban, însă este adevărat: în China, șoferii care lovesc pietoni vor încerca apoi să îi omoare. Nu numai că este adevărat, ci este și un fapt comun. Camerele video de securitate au înregistrat mai multe episoade ale acestui serial, pe care nimeni nu vrea să îl vadă și să îl creadă. Roțile mașinilor merg înainte și înapoi pe capetele victimelor. Șoferii se asigură că victimele au murit. Limba chineză are chiar și o expresie pentru această situație: ”este mai bine să lovești și să ucizi, decât să lovești și să rănești.”

150902_FOR_ChinaPedestrianDeaths.jpg.CROP.promo-xlarge2

O investigație a unui post de televiziune, realizat în 2008, a arătat imagini ale camerelor de luat vederi cu un Passat alb, prăfuit, care a lovit o femeie în vârstă de 64 de ani, în timp ce dădea cu spatele cu viteză foarte mare. Șoferul, Zhao Xiao Cheng, s-a oprit pentru un moment, după care a apăsat pedala de accelerație, astfel că roțile din față ale mașinii au trecut încă o dată peste corpul femeii. Manevra se repetă de încă 3 ori. Apoi șoferul pornește în trombă.

Incredibil, însă Zhao nu a fost găsit vinovat de omor intenționat și a fost condamnat la închisoare pentru doar 3 ani, pe motiv de ”neglijență”. Explicația sa în fața tribunalului a fost că a confundat corpul femeii cu un sac de gunoi.

Și în Taiwan se întâmplă același lucru de ani buni. Un profesor explică: ”Dacă mutilezi pe cineva trebuie să-i plătești facturile medicale pentru tot restul vieții. Dacă îl omori trebuie să plătești doar o dată, un fel de taxa de înmormântare.” 

Majoritatea chinezilor sunt de acord că fenomentul ”a lovi pentru a ucide” se datorează în mare parte și legilor prost făcute. În China, compensația pe care trebuie să o plătești dacă omori pe cineva în trafic este relativ mică, între 30 – 50.000 $. Prin contrast, facturile medicale ale unui om pe care l-ai lăsat paralizat pot ajunge la miloane de dolari de-a lungul vieții. De exemplu, un invalid a primit peste 400.000 $ în primii 23 de ani de după accident. Șoferii care decid să se întoarcă pentru a ucide o fac pentru bani. Șoferul surprins de camerele de luat vederi, Zhao Xiao Cheng, a plătit doar 70.000$ în ciuda faptului că a călcat-o pe femeia respectivă de cinci ori.

Povestea se repetă, doar că de data aceasta e altă mașină, altă victimă, alt ucigaș. Explicația este aceeași: au confundat corpul cu un obiect. Sentința dată de autoritățile din China este mult mai mică decât fapta. Poate cele mai macabre dintre aceste cazuri sunt cele în care victima nu pățește mai nimic după prima lovitură și totuși ajunge să fie omorât. Martorii au povestit cum un băiețel de doi ani a fost lovit de un camion. Băiețelul apoi s-a ridicat și a alergat după umbrela care îi zburase în partea cealaltă a șoselei. Nu a mai avut timp însă pentru că șoferul camionului a băgat în marșarier și l-a zdrobit, omorându-l. În ciuda declarațiilor date de martori, poliția a declarat că nu a existat o a doua lovitură, iar camionul nu dăduse cu spatele.

maxresdefault

Atât China, cât și Taiwan au promulgat legi care să stopeze fenomenul ”a lovi pentru a ucide”. Cu toate acestea intenția și cauzalitatea unui astfel de incident rămân dificil de demonstrat , chiar și atunci când există poze și filmări.

Femeia care conducea un BMW în piața de fructe din provincia Guangdong, omorând un copil de doi ani și apoi oferind mită familiei, a declarat la tribunal că a fost un accident. Procurorii i-au redus sentința la doi ani de închisoare.”

Sursã traducere: http://goo.gl/vaai2J

 


About