27 iunie, o zi foarte importanta pentru crestini

  Raluca Pascu
  27/06/2016
  Comentariile sunt închise pentru 27 iunie, o zi foarte importanta pentru crestini

27 iunie – inceputul postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel: Astazi, in calendarul ortodox, este marcat inceputul Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Este o zi foarte importanta pentru toti crestinii care tin posturile de peste an.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.70610_petru-pavel_1

Vechimea Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV lea, in Constitutiile Apostolice. Mai tarziu vom gasi informatii despre acest post la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetatorilor, acest post era tinut la inceput numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosi.

Durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Anul acesta postul incepe luni, 27 iunie.

Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh. Tinand seama ca mentinem Pascalia calendarului neindreptat, Sfintele Pasti se pot sarbatori intre 4 aprilie si 8 mai.  Astfel, se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel sa se desfiinteze. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956, cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie similara am avut si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul  Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.

Regula spre a afla durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Pentru a afla durata Postului Sampetrului din orice an, se foloseste urmatoarea regula: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai, atatea zile tine postul.

Dezlegare la peste in Postul Sfintilor Petru si Pavel

In Postul Sfintilor Petru si Pavel, sambata si duminica se mananca peste. Avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Dezlegarea la peste avem si luni, marti si joi, numai daca in aceste zile praznuim un sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Daca sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei.


Sfântul Samson era din Roma, de neam nobil, şi a fost foarte milostiv cu săracii încă din tinereţe. Mergând el la Constantinopol, după ce devenise şi doctor, vindecând fără a lua plată, a fost hirotonit preot al Bisericii celei Mari de către Patriarhul Mina. A reuşit acolo să-l vindece chiar pe împăratul Iustinian (527-565) de o boală grea. Drept răsplată, împăratul, la solicitarea lui Samson, a zidit două case lângă locuinţa acestuia, una pentru tămăduirea bolnavilor şi alta pentru găzduirea străinilor, unde doctorul a fost numit administrator. Îngrijind Samson de bolnavi, a trăit până la adânci bătrâneţi, făcându-se multora pricină de mântuire.


Sfântul Samson a fost, cu neamul, din Roma și rudenie lui Constantin cel Mare, din tinerețe arătându-se plecat spre milostenie și spre ajutorarea celor săraci. Fericitul Samson și-a împărțit săracilor averea rămasă de la părinți, și și-a eliberat robii și se bucura, viețuind ca un sihastru și împlinind porunca Domnului. Că ajutorarea sărmanilor era bucuria cea mare a vieții lui, după cum firea soarelui este să lumineze și a focului să ardă.2706_samson
Mergând în cetatea Constantinopol, și-a găsit o casă smerită, în care găzduia pe nevoiașii ce veneau în cetate, cu nevoile și necazurile lor. A învățat și meșteșugul doctoricesc și prin iluminare de la Duhul Sfânt a ajuns doctor iscusit. Toată dragostea și toată atenția sa, și-a revărsat-o asupra semenilor săi, tămăduindu-i, nu pentru plata, nici pentru altă recunoștință lumească, ci din dragoste pentru oameni, ca și Mântuitorul Hristos, al cărui exemplu l-a urmat.
Patriarhul Mina, al Constantinopolului, aflând de dânsul și cunoscând credința și curățenia vieții lui și găsindu-l în cunoașterea dumnezeieștilor învățături, l-a sfințit preot al Bisericii lui Hristos; dar fericitul se ostenea mult spre milostenie. Cu meșteșugul său doctoricesc a izbutit să tămăduiască pe însuși marele împărat Iustinian de o boala grea.
Şi, vrând împăratul să-l răsplătească pentru osteneala, smeritul doctor n-a cerut nimic pentru sine, ci l-a rugat pe împărat să poruncească să se zidească lângă locuința sa, două case mari, una pentru tămăduirea bolnavilor, iar alta, pentru găzduirea străinilor. Deci, împăratul, văzând râvna evanghelică a preotului, a dat poruncă de s-au zidit acele case, iar pe Samson l-a rânduit purtătorul lor de grijă.
Şi asa, îngrijind pe bolnavi și găzduind pe străini, fericitul Samson și-a petrecut viața lui, cea plăcută lui Dumnezeu, răposând, la adânci bătrâneți, și făcându-se multora pricină de mântuire. Întru slava și lauda lui Hristos, Dumnezeul nostru!


Tot astazi, face pomenirea:
– Sfantului Mucenic Anect;
– Sfintei Ioana Mironosita;
– Sfantului Cuvios Luca, pustnicul;
– Sfintilor Mucenici Marchie si Marchia;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Pierie, preotul Antiohiei.


About