9 lucruri pe care trebuie să le știi despre misiunea umană către Marte

  Oana S.
  5 years ago
  0
  668

Cu siguranță ați auzit deja pe la știri despre misiunea

1. Compania olandeză Mars One și-a propus ca între 2024 și 2028 să ducă 100 de oameni pe Marte. Aceștia vor fi selectați anul acesta și-și vor petrece următorii 9 ani antrenându-se. Pentru moment, după mai multe selecții și teste, avem 705 finaliști.

2. Cei 9 ani de testări și probe vor face obiectul unui reality show din care olandezii speră să strângă o mare parte din banii necesari cercetării și îmbunătățirii condițiilor misiunii.

3. Călătoria propriu-zisă va dura 7 luni și nu va fi atât de luxoasă precum cele pe care le vedem în filmele SF. Pasagerii se vor putea spăla doar cu șervețele umede, vor avea de suportat un zgomot infernal și constant venit de la motoare și vor trebui să facă 3 ore de exerciții fizice foarte solicitante pe zi, pentru ca mușchii să nu li se atrofieze din cauza absenței gravitației.

4. Nici unul dintre cei plecați nu se mai întoarce. Este programată doar plecarea, nu și o eventuală revenire. Singura metodă de comunicare a celor de acolo cu familia și prietenii va fi prin apeluri video. Șocant este că motivul pentru care nu se ia în considerare un drum înapoi este înfiorător de simplu: pentru că nu știm cum am putea să zburăm invers, de pe Marte spre Pământ, în absența unor condiții minimale de infrastructură.

5. NASA estimează că abia în 2030 va putea veni cu un proiect de navă spațială care să permită și întoarcerea pe Pământ din astfel de destinații. Ulterior, punerea în aplicare a acelui proiect, tehnic vorbind, s-ar putea întinde pe zeci, poate chiar sute de ani.

6. Riscurile călătoriei în sine sunt imense. Și aici nu vorbim doar despre o aterizare prea zguduitoare sau de moartea rapidă prin asfixie, odată ajuns, ci și de radiațiile solare care ar putea să aibă efecte letale asupra pasagerilor navetei, pe parcursul zborului. În spațiu, în absența sistemelor naturale de protecție ale Pământului, radiațiile solare sunt devastatoare.

7. Așezările vor fi deja acolo atunci când vor ajunge primii oameni. Primii aterizați nu vor trebui să se apuce de construit case cu mâna goală. În anii de dinaintea misiunii cu oameni, roboți special creați vor asigura minimul de condiții pentru ca baza să fie locuibilă.

8. Apa și oxigenul indispensabile vieții vor fi create de niște aparate speciale, care vor extrage aceste substanțe din gheața deja existentă pe Marte, cu ajutorul procesului natural de vaporizare a apei în urma căldurii solare.

9. Este foarte probabil să nu fie decât o țeapă, o scamatorie ingenioasă de PR. Da, ne pare rău că a trebuit să citești până aici ca să afli asta, dar aceasta nu este o campanie de stat sau a unei mari agenții aerospațiale, ci ideea unei mici organizații olandeze non-profit, Mars One, care nu are nici tehnologia necesară, nici vreo idee reală despre care sunt cheltuieilile reale pentru ca totul să se desfășoare profesionist și în siguranță. Mai mult, tehnologia propulsării unei navete până pe Marte și mai ales aceea necesară aterizării pe suprafața planetei roșii nu este stăpânită nici măcar de către NASA la ora actuală. Este foarte probabil că omenirea va coloniza Marte într-un viitor incert, dar asta nu se va întâmpla în următorii 10 ani și cu siguranță nu va fi o reușită a micuței companii Mars One. Ca să vă fie mai ușor, puteți să priviți Mars One-ul ca pe un fel de OTV. Vă mai amintiți când spunea Dan Diaconescu că va cumpăra Oltchimul?


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *