Adrian Streinu-Cercel: ‘Nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX’

  Top Tabu
  16/03/2019
  Comentariile sunt închise pentru Adrian Streinu-Cercel: ‘Nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX’

Adrian Streinu-Cercel, directorul de la „Matei Balș”, a declarat, la o conferință despre vaccinare, că cei care fac rabie sau disterie nu scapă. Doctorul mai atrage atenția că în cazul meningitelor la copii, sechelele sunt foarte grave, la nivel neurologic, potrivit Mediafax.

Citește și: Norica Nicolai atac la adresa lui Rareș Bogdan! ‘Talentul de slugoi nu înlocuiește caracterul’

„Lumea trebuie să înțeleagă că noi, în momentul de față, nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX. De exemplu, dacă cineva face disterie, să se asigure că va avea o rată de deces de 99 la sută. Pentru că nu se mai fabrică nicăieri ser antidisteric. Serul antitetanic pune și el mari probleme, în momentul de față nu se mai face, se importă. Costurile pentru serul antirabic sunt în momentul de față uriașe”, a declarat, sâmbătă, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București, în cadrul conferinței naționale RoVaccin.

Citește și: A ieșit la iveală! Cine o susține pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi

Streinu-Cercel mai precizează că toate aceste boli pot fi prevenite cu o seringă și un plasture mic. Acesta mai spune, de asemenea, că cine face rabie nu scapă.

Citește și: Anunț de ultimă oră din partea DNA! S-a descoperit trafic de influență de milioane de euro

„Trebuie să știm cu toții că rabia este mortală. Cine face rabie nu scapă. Nici aici, nici în Statele Unite, nici în Marea Britanie nici în Germania, nicăieiri. Și când vorbim despre boli care sunt prevenibile prin vaccinare, este o eroare să nu facem acest lucru. Cu o seringă, cu un tampon de alcool și cu un plasture mic am rezolvat o problemă care poate fi limitatoare de viață”, mai susține șeful de la „Matei Balș” .

Potrivit acestuia, la spitalul pe care îl conduce se prezintă foarte mulți copii cu meningită, boală care este mortală.

„Dacă un copil scapă, va avea probleme neurologice mari. Se bucură unii părinți că scapă copilul, dar numai noi știm cu ce scapă”, a mai susține profesorul.

Potrivit acestuia, costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite cu vaccinare sunt extrem de ridicate pentru statul român.

„Vă dau un exemplu: pacient tânăr, 39 de ani, cu morbiditate, ne-a costat pe noi 80.000 de lei, și din păcate s-a prăpădit după o lună și jumătate. Vorbim de niște costuri care sunt uriașe, în condițiile în care pui ficat artificial, pui plămân sau rinichi artificial ca să menții funcțiile vitale ale organismului. Ce să vezi, pacientul avea gripă. A fost întrebat când era în viață de ce nu s-a vaccinat și a zis că nu a crezut că va ajunge gripa la el. Problema clasică la români”, a mai declarat Streinu-Cercel.

Sursa


About