Alertă alimentară – Consumul de fructe și legume, pericol pentru români! Ce au descoperit autoritățile și ce recomandări fac

  Top Tabu
  28/01/2020
  Comentariile sunt închise pentru Alertă alimentară – Consumul de fructe și legume, pericol pentru români! Ce au descoperit autoritățile și ce recomandări fac

Cei mai mulți dintre noi avem impresia că fructele și legumele sunt o bază sigură pentru o alimentație sănătoasă. Testele efectuate recent de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite, anunță B1 Tv.

Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate

Astfel, cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct, întrucât cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.

Șoc în lumea fotbalului după moartea legendei NBA, Kobe Bryant – Reacțiile lui Lionel Messi și Cristiano Ronaldo

Potrivit celor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA, n.r.), cele mai nesigure alimente pentru consum: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi.

Pe de altă parte, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele.

Spre exemplu, în general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase, potrivit adevarul.ro.

În acest context, ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.

Mai mult, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice.

Sursa


About