Breaking News

Anunțul ministrului Sănătății – Românii care SUFERĂ de această boală vor primi tratament GRATUIT

  Top Tabu
  1 year ago
  0
  117

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, că se urmărește minimalizarea amplorii hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică. Pacienții vor avea acces gratuit în depistarea infecției cu virusuri hepatatice și tratament.

Sorina Pintea a precizat, în contextul lansării Planului- cadru național privind controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030, că amploarea hepatitelor virale este o problemă de sănătate publică, acesta fiind și motivul pentru care un astfel de plan a fost implementat, conform Mediafax.

Citește și: Imagine de SENZAȚIE – Noua Dacia Arkana, SURPRINSĂ în teste pe munte

„Scopul este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problema de sănătate publică, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatice, reducerea morbidității și mortalității, prin hepatite virale și prin complicații ale acestora, prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament pentru toți”, a declarat ministrul.

Din punct de vedere strategic, prin intermediul acestui plan-cadru, ministrul a declarat că intervențiile cu impact implică câteva subpuncte extrem de importante. „Asigurarea accesului universal și gratuit la serviciile de calitate pentru prevenirea transmiterii hepatitelor virale, asigurarea accesului universal sistematic la depistarea infecției cu virusuri hepatice, asigurarea accesului universal și gratui la tratamentul hepatitelor virale B și C și dezvoltarea serviciilor complementare tratamentului antiviral pentru pacienții cu complicații și comorbidități”, informează ministrul.

În acest context, ea a declarat că realizarea unei strategii naționale privind lupta împotriva hepatitei C a reprezentat o prioritate majoră pentru minister.„România a făcut pași importanți în lupta cu hepatita C asigurând acces la terapii inovatoare care asigură o rată foarte mare de vindecare. Însă lupta continuuă. De aceea am considerat extrem de important realizarea unei strategii naționale care să cuprindă totalitatea măsurilor pe care trebuie să le avem în vedere, astfel încât să câștigăm această bătăli”, precizează Sorina Pintea.

Ministrul a spus și faptul că se urmărește atingerea unui procent de 95% în cazul acoperirilor vaccinale. „Astfel țintim spre acoperire vaccinală de 95% la vaccinarea hepatitică B cu cele 4 doze prevăzute în Calendarul național de vaccinare, la naștere, la 2, 4 și 11 luni”, informează Sorina Pintea.

Un alt target urmărit în acest context este și acoperirea de 75% pentru testarea gravidelor pentru hepatitei B sau C. Prin intermediul acestui plan se urmărește și testarea tuturor donărilor de sânge, potrivit ministrului.

Sorina Pintea a mai declarat cu această ocazie că se urmărește odată cu lansarea acestui plan național și ca jumătate din injecții să fie administrare cu seringi de unică folosință cu dispozitiv care împiedică reutilizarea. Ministrul a spus că acest program presupune și diagnosticarea și informarea oferite persoanelor care trăiesc cu o boală cronică. „Vrem ca cel puțin 25% din persoanele care trăiesc cu o infecție cronică să fie diagnosticate și informate privind boala lor”, precizează ministrul.

Alte două obiective extrem de importante în acest context sunt, potrivit ministrului „diagnosticarea a cel puțin 75% din pacienții aflați în stadii avansate ale bolilor hepatice și vindecarea a cel puțin 95% dintre pacienții cu VHC cronică înrolați în tratament”.

Planul–cadru national privind controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030, a fost lansat marți, iar scopul declarat al acestuia este minimalizarea amplorii hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică. El este în vigoare de la începutul lunii mai.„Planul cadru a fost deja publicat în Monitorul Oficial și este în vigoare de la data de 2 mai. Prin intermediul acestui plan, transpunem în legislația românească principiile directoare și obiectivele strategiei globale”, a concluzionat ministrul.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *