Apa termala, periculoasa pentru copii?

  Raluca Pascu
  4 years ago
  0
  6,842

Apa termala, periculoasa pentru copii? Dupa articolele despre canicula si copii si sfaturile medicului Ana Culcer, foarte multe mame ne-au intrebat daca au voie cu micutii in apa termala. Asadar, ne-am documentat si astazi va putem oferi un raspuns specializat in aceasta privinta.Baile-Govora

Mamele care intentioneaza sa mearga cu cel mic intr-o statiune cu apa termala trebuie sa tina cont de recomandarile pe care le face specialistul Mirela Laslo, medic pediatru din Cluj Napoca.

–          Intr-adevar, majoritatea medicilor pediatri nu recomanda ca bebelusii (sau chiar copiii mici pana la varsta de 3 ani) sa fie dusi in bazine cu apa termala, deoarece in compozitia apelor termale exista multi compusi chimici care afecteaza organismul sau chiar pot da intoxicatii. Riscul este foarte mare in cazul bebelusilor deoarece absorbtia, atat cutanata cat si pe cale inhalatorie, se face mult mai repede, iar cantitatea care poate duce la intoxicatie este mult mai mica decat la adult (de exemplu sulful, dar aici putem extrapola discutia si la apele clorinate, nu numai la apele termale).strand-banffy-2

–          Apele termale cu continut mare de sulf in general sunt interzise copiilor sub 16 ani. Sulful aflat in cantitate mare in apele termale sulfuroase poate afecta cresterea, poate afecta plamanii (el se absoarbe si pe cale inhalatorie).

–          In ceea ce priveste radioactivitatea apelor termale, se fac studii pe fiecare zona in parte, pentru a putea determina nivelul acesteia. Radioactivitatea este data in principal de continutul de ioni radioactivi de radon si radiu din mediul din care provine apa, si astfel difera de la zona la zona. Eu personal consider ca cei care se ocupa de astfel de centre sau bazine cu apa termala sunt obligati sa specifice in dreptul fiecarui bazin carei grupe de varsta se adreseaza sau cine nu are voie sa faca baie in bazinul respectiv, ei cunoscand continutul apei si putand stabili in cunostinta de cauza acest lucru.

–          In cazul apelor termale mai trebuie luata in calcul si temperatura apei, care este ridicata; bebelusii pana la 1 an nu au termoreglarea atat de bine dezvoltata incat organismul sa poata sa-si autoregleze temperatura daca apa este prea calda.

–          Totodata sa nu uitam ca merg la bazinele cu apa termala si cei care au diferite afectiuni, de la cele reumatologice la cele ginecologice… si sa nu uitam ca traim in Romania, iar igiena nu este punctul forte al tuturor in tara noastra.strand-baile-1-mai

Astfel ca eu personal recomand ca pentru copiii sub 3 ani sa nu fie dusi in bazinele cu apa termala ci doar in bazine special amenajate pentru ei, iar indiferent de varsta copiilor cel mai bine este sa cereti informatii la strandurile unde mergeti in legatura cu apa din bazine, daca aceste informatii nu sunt afisate. Iar daca nu cunoasteti aceste detalii, cel mai bine este sa se stea cu masura, in reprize de 10-15 minute. Despre supraveghere nu mai este cazul sa discutam, deoarece orice parinte stie ca este necesara supravegherea atenta permanenta.


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *