Bebelusul si canicula – sfaturi practice de la medicul Ana Culcer

  Raluca Pascu
  22/06/2016
  Comentariile sunt închise pentru Bebelusul si canicula – sfaturi practice de la medicul Ana Culcer

Pentru ca articolul despre bebelusii expusi aerului conditionat a fost atat de apreciat de mame, venim astazi cu o continuare despre canicula si cum ii putem face micutului viata mai usoara. Sfaturile vin tot din partea medicului pediatru doamna Ana Culcer, unul dintre cei mai apreciati specialisti din tara noastra.maxresdefault

Am vazut ca aveti incredere in povetele domniei sale, asa ca vom dezbate si alte probleme care apar vara, pe caldura sau atunci cand mergem cu bebelusul la mare.

Una dintre cele mai frecvenet probleme care apar atunci cand ne confruntam cu canicula este faptul ca bebelusul NU MANANCA! Stim cat este de ingrijorator acest lucru si cum ne trec prin cap o mie de idei despre ceea ce noi numim „lipsa poftei de mancare”. Cu toate acestea, doamna Ana Culcer ne sfatuieste sa ne linistim ca nu este deloc grav si, chiar asa este, noi manacam la fel de copios ca in restul zilelor?1024-http.baby-einstein.net_

„Sugarul, iar prin asta intelegem copiii cu varsta pana la 2 ani, poate sa sufere si el din cauza caldurii. Este si normal! Mediul climatic ne afecteaza pe toti si cei mici nu sunt, din pacate, scutiti de disconfortul caniculei. Asadar, este absolut normal sa nu isi doreasca sa manance, chiar daca pana acum manca fara nici cea mai mica problema. Din cauza caldurii ii dispare ceea ce noi numim pofta de mancare, asa ca aportul de hrana solida va fi substituit cu lichide. Veti vedea ca va bea mult mai multe lichide in aceasta perioada. In functie de varsta si de alimentatia care i-a fost introdusa, bebelusul va bea mai mult lapte sau chiar apa si ceaiuri atunci cand e foarte cald. Veti vedea ca va cere mai des decat de obicei.bebelusi-plaja-nisipCelor mai mari, care deja merg, ii puteti lasa biberonul sau canita speciala pentru apa la indemana, astfel incat sa se serveasca singur. Mesele solide, alcatuite din fructe si legume in principal in aceasta perioada, le veti servi dimineata si seara, atunci cand este mai racoare, insa daca nu mananca, nu va ingrijorati! Este o alta idee impamantenita la romani ca daca nu mananca mancare solida se imbolnaveste. Nimic mai neadevarat! Copilul cere ceea ce are nevoie, atunci cand simte ca are nevoie, iar mamele trebuie sa se adapteze la aceste cerinte cu calm, fara sa intre in panica!”, a explicat doamna Ana Culcer in emisiunea „Vorbeste lumea” de la PRO TV.

NU MAI DATI COPILUL CU CREMA CU FACTOR DE PROTECTIE!

Inca un sfat practic pentru mamele care isi duc micutii la mare: cand e nevoie de factor de protectie si cand ii punem celui mic mult dezbatuta palariuta pe cap. Doamna doctor a explicat si care ar trebui sa fie programul pe care sa il respectam pe plaja si ne-a vandut si un mic truc.

„Dimineata, adica pana in ora 9-10, depinde de cat de puternic este soarele, poate chiar si pana la 8.30, nu ungeti copilul cu niciun fel de crema de protectie, nu-i puneti palariuta in cap si nu il infofoliti, daca sunteti pe plaja! Soarele din acest interval este sanatos si nu trebuie sa il impiedicam sa ii aduca celui mic aportul de vitamina D3 atat de necesar!

canicula-plaja-bebelus

Dupa maxim ora 10, razele soarelui sunt calorice, ele ne pot praji efectiv, asa ca nu avem ce cauta cu cel mic la plaja. Acum putem sa ne facem somnul de amiaza, sa facem ceva distractiv intr-un spatiu acoperit si ventilat corespunzator! Dupa ora 16, ne putem intoarce la plaja, iar daca este nevoie, adica daca soarele este in continuare neobisnuit de puternic, putem folosi o crema de protectie cu factor peste 15, care se reinnoieste o data la 2-3 ore si in functie de cat de des intra in apa!

Picture 095Eu una recomand sa tinem copilul cat mai mult in apa! E benefic! Apa marii, datorita salinitatii ridicate are un continut redus de bacterii si alte elemente periculoase, asa ca nu vad de ce nu l-am lasa pe cel mic sa se bucure cat vrea de aceasta! In plus, am putea sa profitam si sa il invatam sa inoate de la varste foarte fragede! Copilul meu de exemplu a implinit un an pe plaja si inota cu copiii mai mari, cu colacul in jurul gatului! Ii face foarte bine, va asigur!”, a conchis medicul Ana Culcer.file0001218189882


About