Cât de periculos este infarctul miocardic, principalul ucigaș al românilor – SUTE DE MII DE VIEȚI PIERDUTE

  Top Tabu
  07/05/2019
  Comentariile sunt închise pentru Cât de periculos este infarctul miocardic, principalul ucigaș al românilor – SUTE DE MII DE VIEȚI PIERDUTE

Multe mituri şi enigme se leagă de cea mai des întâlnită cauză de deces de pe planetă: infarctul miocardic. Din păcate, în ultimii ani, tot mai mulţi tineri mor subit în urma unui infarct, o complicaţie letală a unei maladii cardiovasculare, ce era specifică în trecut persoanelor vârstnice.

Potrivit statisticilor, peste 140.000 de români îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza bolilor de inimă, reprezentând 60% din totalul deceselor înregistrate. La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, conform datelor Societăţii Române de Cardiologie, şi unul din zece pacienţi nu reuşeşte să supravieţuiască. În multe cazuri, bolile cardiovasculare nu dau simptome decât în stadii avansate. Persoanele cu părinți, frați sau bunici cu astfel de afecțiuni au un risc crescut de a suferi de o afecțiune cardiovasculară de-a lungul vieții.

Specialiştii atrag atenţia că printre cauzele care declanșează bolile de inimă sunt  fumatul, excesul de grăsimi animale, obezitatea, stresul, abuzul de alcool, hipertensiunea arterial (valori mai mari de 140/8 mmHg), valorile crescute ale colesterolului, trigliceridelor și glicemiei. De regulă, bărbaţii sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, iar femeile după instalarea menopauzei, adică în jurul vârstei de 55 de ani. Vestea bună este că evaluarea medicală periodică pentru controlul factorilor de risc poate prelungi media de viaţă a românilor cu cel puţin 10 ani. În plus, pacientii au şanse maxime de a fi salvaţi şi recuperaţi prin montarea unui stent dacă ajung la spital în cel mai scurt timp sau prin apelarea serviciului de urgenţă 112.

 

APARATURĂ ULTRAMODERNĂ ÎN ROMÂNIA

O nouă metodă de analiză a imaginilor obţinute în urma unei tomografii poate anticipa riscul unui infarct cu mai mulţi ani înainte ca acesta să se producă. Procedura, creată de experţii de la Universitatea Oxford, foloseşte algoritmi pentru a examina stratul de grăsime din arterele coronare prin analiza unei tomografii cardiace. Inflamarea arterelor reprezintă un semn timpuriu de avertizare pentru circa 30% din cazurile de infarct, explică cercetătorii. Cea mai mare parte dintre atacurile de cord sunt cauzate de o placă de grăsime la nivelul arterei, care întrerupe fluxul de sânge.

În prezent, tomografia poate indica medicului dacă o arteră a devenit deja mai îngustă din cauza grăsimii. Dacă înainte pentru a fi operat pe inimă sau pe un vas de sânge pacientul era tăiat cu bisturiul, cutia toracică îi era deschisă, iar chirurgul își afunda mâinile în corpul său, acum aproape totul s-a schimbat. Intervenția se face în ziua de azi cu instrumente moderne, cu incizii de maximum 2-3 centimetri, cu roboți în unele cazuri, cu mai multe feluri de investigații imagistice și ghidat pe calculator. Avantajele pentru pacient sunt nenumărate, recuperarea fiind rapidă și calitatea vieții mult îmbunătățită.

Dr. Rodica Niculescu, șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Spitalul Clinic Sanador și deținătoarea unui doctorat în medicină, declară că pacienţii români pot beneficia de un diagnostic rapid şi tratament de ultimă generaţie. Sanador a fost dotat recent cu angiograful Philips Azurion 7 cu 20 Flat Detector, care face parte din aparatura de ultimă generație de platformă terapeutică ghidată imagistic.

„Acesta este instalat într-una dintre cele două săli hibride ale blocului operator, având grad de asepsie 3, ceea ce permite efectuarea intervențiilor de chirurgie cardiovasculară în aceleași condiții de sterilitate ca în blocul operator. Cu ajutorul acestui echipament putem combina tehnicile intervenționale cu cele chirurgicale, reunind ambele echipe de medici, cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari. Astfel, putem rezolva problemele de sănătate ale pacienților noștri prin intervenții minim-invazive, mai puțin traumatizante și cu recuperare rapidă”, a explicat Dr. Rodica Niculescu pentru Știri pe surse.

Philips Azurion 7 generează o doză de iradiere redusă cu 50% în domeniul cardiologiei și 70% în domeniul vascular, atât pentru pacient, cât și pentru personalul din sală.

„Acestui avantaj i se adaugă și o înaltă calitate a imaginii pe care aparatul o conferă pe parcursul procedurilor vasculare de finețe, pentru care nevoia de vizibilitate e maximă, permițând astfel o vizibilitate excelentă din toate unghiurile. Este valabil și în cazul pacienților supraponderali, spre deosebire de generațiile vechi  de echipamente, care nu oferă o imagine atât de bună în aceste cazuri. Angiograful Azurion 7 deține toate utilitățile software de ghidare imagistică 3D, capacități care sporesc confortul medicului și al pacientului, cresc siguranța procedurii și reduc timpul operator”, a mai declarat Dr. Niculescu.

 

INFARCTUL SILENŢIOS, CEL MAI PERICULOS

Nu toate atacurile de cord se manifestă prin dureri în capul pieptului şi transpiraţii abundente, unele „lovesc în tăcere şi pe neaşteptate”, în lipsa oricărui simptom, arată un studiu efectuat de National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite. Cercetarea a scos în evidenţă faptul că 70% din persoanele cu boli de inimă au murit subit din cauza insuficienţei cardiace, cauzată de cicatricile lăsate pe ţesutul cardiac în urma acestor afecţiuni ce au fost trecute cu vederea. Simptomele includ o durere uşoară în piept, greaţă, vărsături, oboseală, arsuri la stomac, dificultăţi de respiraţie, tensiune în maxilar sau la nivelul gâtului. Medicii spun că un atac de cord silenţios este similar unei indigestii sau unei răceli, dar spre deosebire de acestea, atacul de cord silenţios afectează ţesutul cardiac. Când aceste lucruri se întâmplă, inima bate prea tare şi nu mai pompează sânge în mod eficient, manifestându-se stopul cardiac.

10 SIMPTOME FRECVENTE ALE INFARCTULUI MIOCARDIC

  • Durere precordială clasică, aparută brusc în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare);
  • Dureri ce pot iradia în umeri, ambele braţe, la baza gâtului și/sau în mandibulă;
    Dificultăţi în respiraţie (senzaţie de lipsă de aer, sufocare);
  • Palpitaţii (bătăi neregulate ale inimii);
  • Transpiraţii reci;
  • Ameţeală (senzaţia de leşin);
  • Paloare;
  • Teamă intensă (anxietate);
  • Greaţă (însoţită uneori de vărsături sau dureri abdominale);
  • Senzaţie de “cap uşor”.

TERAPII COMPLEMENTARE

Pe lângă măsurile terapeutice igienico-dietetice sau medicamentoase, pentru prevenţie, medicii recomandă inclusiv specialitățile medicinii complementare: apifitoterapia, acupunctura, homeopatia. De exemplu, se pot folosi gemoderivatele, care sunt tincturi hidro-glicero-alcoolice în diluție decimală, făcute din componente, țesuturi embrionare de plante (muguri, mlădițe, semințe), cu un potențial special.

La un bolnav coronarian, se pot asocia coronarodilatatoarele și extractele din muguri sau mlădițe de sânger, păducel, măslin, liliac sau radicele de porumb. Se mai pot folosi capsule ce conțin combinații de plante cum sunt: vâsc, păducel fruct, talpa-gâștei și tarhon sau altă combinație – frunze și flori de păducel, frunze de măslin, extract de flori de hibiscus, flori de lavandă și ulei esențial de lavandă. Acestea se pot administra la recomandarea medicului care monitorizează întregul tratament. Alte extracte recomandate pentru simptomele din bolile cardiovasculare sunt cele din muguri sau mlădițe de scoruș, castan comestibil, fag, arin negru, sequoia, caprifoi negru.

#SalvatorilaSanador

Sursa


About