Ce se întâmplă atunci când o muscă aterizează pe mâncarea ta?

  ioana
  07/09/2015
  Comentariile sunt închise pentru Ce se întâmplă atunci când o muscă aterizează pe mâncarea ta?

Te-ai întrebat vreodată ce fac muștele atunci când se așează pe mâncarea ta? Sau de ce își freacă ”mâinile” chiar și când aterizează pe tine? 

muscă

Ei bine, se pare că muștele sunt de fapt de două ori mai periculoase decât gândacii atunci când vine vorba despre bacterii și viruși. Într-un studiu recent, respondenții au fost întrebați care dintre următoarele i-ar face să scape furculița din mână: o rozătoare, un gândac, o muscă, o furnică sau un șarpe? 61% dintre participanți au ales gândacul. Dar oamenii de știință spun că răspunsul corect ar fi fost ” muscă ”.

Motivul pentru care muștele sunt atât de periculoase este că acestea mănâncă cele mai scârboase lucruri cu putință: gunoi, cadavre, fecale. Întrucât muștele nu pot mesteca, acestea scuipă un lichid enzimatic pe ceea ce urmează să fie prânzul lor pentru ca acesta să se dizolve și să poată fi consumat cu ușurință. De aici vine și mișcarea ”mâinilor” muștei atunci când se așează pe ceva apetisant.

Însă, contrar miturilor, nu pentru acest scuipat enzimatic ar trebui să ne facem griji, ci pentru bacteriile și virușii care se lipesc de corpul muștelor. Nu este nevoie decât de o secundă pentru ca o muscă să transfere germenii adunați din cadavrele mâncate pe porția ta de cartofi prăjiți. Și pentru că muștele pot transfera boli serioase, precum holera, dizenterie și febră tifoidă, cel mai bine ar fi să nu terminați tot din farfurie dacă o muscă s-a plimbat pe acolo.


About