Ce trebuie sa stim despre bieleta antiruliu?

  Top Tabu
  02/02/2022
  Comentariile sunt închise pentru Ce trebuie sa stim despre bieleta antiruliu?

Multe persoane nu cunosc, chiar daca detin un autoturism, termenul de bieleta antiruliu. Mai mult, nu cunosc termenul de ruliu.

Multe persoane nu cunosc, chiar daca detin un autoturism, termenul de bieleta antiruliu. Mai mult, nu cunosc termenul de ruliu. Ruliul reprezinta miscarea autoturismului in jurul axului longitudinal. Mai precis, reprezinta miscarea masinii in jurul axului longitudinal, adica stanga-dreapta. Prin urmare, bieleta antiruliu reprezinta o componenta a suspensiei auto, care face legatura intre amortizorul masinii si bara stabilizatoare. 

Cum actioneaza o bieleta antiruliu? 

Dupa cum am mentionat, bieleta antiruliu este cea care face legatura intre amortizoare si barile stabilizatoare. In acest sens, bieleta determina amortizoarele sa actioneze egal in timpul virajelor. Daca nu ar exista bieleta antiruliu, masina s-ar inclina foarte mult in timpul virajelor. Mai exact, in cazul unui autoturism care nu este prevazut cu bieleta antiruliu, atunci cand am efectua un viraj puternic la dreapta, greutatea autoturismului ar fi distribuita catre rotile din stanga, prin urmare masina s-ar rasturna si rotile din dreapta nu ar mai lua contact cu carosabilul. 

Bieleta antiruliu este o bara care permite miscarea in voie a amortizorului. Cu toate acestea, bieleta antiruliu are o limita pana la care permite functionarea amortizorului pentru ca, in momentul in care este intinsa la maxim, va actiona amortizorul si bara stabilizatoare. In acest fel, bieleta antiruliu va mentine rotile autoturismului in contact cu solul, iar centrul de greutate al masinii va fi situat mult mai jos. Prin urmare, bieleta antiruliu are rolul de a mentine in permanenta garda autoturismului paralela cu solul. 

Cand trebuie sa intervii pentru schimbarea bieletei antiruliu?

Pentru a-ti da seama de momentul in care trebuie sa intervii pentru schimbarea bieletei, pot sa virezi volanul la maxim pe loc si sa inspectezi apoi capetele bieletei. Este important ca acestea sa nu se miste, in locul in care se prind de amortizor sau de bara stabilizatoare. In orice caz, daca ai remarcat ca masina nu se comporta foarte bine in curbe, in sensul ca nu mai este la fel de stabila, ar fi indicat sa faci o vizita in service pentru a verifica din punct de vedere tehnic starea autoturismului si a depista eventualele defectiuni aparute. 


About