Cele 4 întrebări care te vor ajuta să iei o decizie

  ioana
  02/09/2015
  Comentariile sunt închise pentru Cele 4 întrebări care te vor ajuta să iei o decizie

Decizii, decizii, decizii .. câteodată viața e tare nedreaptă pentru că ne pune în situația de a lua o decizie extrem de dificilă, prin care, oricum ar fi, pierdem ceva sau rănim pe cineva. Pentru a te ajuta să faci față unor astfel de momente din viața ta, citește cele 4 întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a lua o decizie majoră. 

1. ”Instinctul ce-mi spune?”

Ascultă-ți instinctul. Inspiră, expiră și ascultă. Instinctul e vocea care îți spune ce vrei tu cu adevărat, fără a lua în calcul sfaturile din partea familiei și a prietenilor. Ei nu au fost în locul tău, nu au trăit ce ai trăit tu, așadar este imposibil ca ei să știe mai bine decât tine ce e bine pentru tine.

Dacă nu reușești să îți asculți vocea interioară din cauza gălăgiei cotidiene, du-te într-un loc liniștit neînsoțit(ă). Sau aleargă, ori mergi la înot, ori la sală. Atunci când ne concentrăm foarte tare și ne consumăm energia, atingem o stare de pace. Iar atunci e cel mai potrivit moment pentru a ne asculta instinctul. Tocmai de aceea atleții sunt în general foarte liniștiți și limpezi în gândire.

 

2. ”De ce mi-e frică?”

Deciziile dificile sunt dificile tocmai pentru că au mize mari la mijloc. Iar atunci când ai foarte mult de câștigat, înseamnă că ai și ceva de pierdut. Așadar, întreabă-te: ce mi-e frică să pierd? Bani? Dragoste? Reputația? Demnitatea? Popularitatea?

Sau ți-e frică să nu te dezamăgești pe tine însuți și să nu-ți mai revii? Frumusețea naturii umane este că deține darul de a se ridica la loc după fiecare căzătura. Nimic nu e permanent. Nici bucuriile, nici tristețile. Iar dacă ți-e frică ca nu cumva decizia ta să fie greșită, adu-ți aminte că toți facem greșeli. Dacă ai de ales între o carieră de avocat și una de filosof, de exemplu, și o alegi pe prima din cauza banilor, deși inima ta își dorește să răspundă marilor întrebări existențiale, gândește-te că poți eșua și la lucruri care ți se par mai sigure și mai stabile. Dacă tot e să cazi, mai bine să o faci din motivul potrivit.

 

3. ”Pentru cine/ De ce fac asta?”

Trebuie să stabilești acest lucru de la bun început. O faci pentru bani? Pentru confort? Pentru a mulțumi pe altcineva, și nu pe tine? Trebuie să știi foarte clar ce anume te motivează să iei această decizie pentru că acest motiv o să te ajute să mergi mai departe. Iar dacă motivul tău e unul lipsit de onestitate, care ține de o altă persoană și nu de tine, probabil că vei fi dezamăgit(ă) cât de curând.

Așadar, fii sincer cu tine însuți și dă-ți seama ce îți dorești cu adevărat. Atunci când știi exact ceea ce vrei, motivația și optimismul vin de la sine, pentru că simți că ai găsit răspunsul și că te apropii din ce în ce mai tare de obiectivul tău.

 

4. ”Dacă nu o fac acum, voi regreta în viitor?”

Pentru fiecare decizie pe care o iei, există un cost de oportunitate. Pe scurt, câștigi pe o parte și pierzi pe alta. Pur și simplu nu le poți avea pe toate. Tocmai de aceea trebuie să îți dai seama dacă anumite eforturi merită făcute sau nu, întrucât din păcate nu putem da timpul înapoi. De aici apar și regretele, din dorința de a șterge cu buretele ce s-a întâmplat și de a o lua de la capăt. Dar acest scenariu funcționează doar în filme. În viața reală trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile luate.

 

Atunci când te aștepți mai puțin, viața îți servește o provocare pentru a-ți testa curajul și dorința de a te schimba. Într-un astfel de moment nu are nici un rost să pretinzi că nimic nu s-a întâmplat sau că nu te simți încă pregătit. Provocarea nu așteaptă. Viața nu se uită înapoi. O săptămână este mai mult decât suficientă pentru a decide dacă ne acceptăm sau nu destinul. 

Paulo Coelho

 


About