Comunicat ŞOC al Societatăţii de Pneumologie: Cancerul de Plămân face ravagii în România

  Top Tabu
  30/05/2019
  Comentariile sunt închise pentru Comunicat ŞOC al Societatăţii de Pneumologie: Cancerul de Plămân face ravagii în România

Reprezentanții Societății Naționale de Pneumologie au precizat, joi, că a treia cauză de deces în România o reprezintă cancerul de plămâni, după bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral, numai anul trecut fiind înregistrați peste 11.000 de noi pacienți, majoritatea fiind bărbați, potrivit mediafax.

„Numărul deceselor provocate de cancer pulmonar este în creștere față de anul 2000, când era a patra cauză, potrivit datelor din raportul ”Profilul sănătății 2017”, realizat de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE)” (…) În 2018 au fost înregistrate 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, aproape 2/3 înregistrându-se la sexul masculin. În România, un adult din trei fumează. Îngrijorător este și faptul că rata fumatului este în creștere în rândul adolescentelor”, se arată într-un comunicat de presă.

Citește și: Rareș Bogdan, precizare de ultimă oră: Nu e adevărat!

Reprezentanții Societății Naționale de Pneumologie au mai subliniat că fumul de țigară poate avea efecte notabile asupra fumătorilor pasivi, iar aproape 900.000 de persoane mor anual din acest motiv.

„Fumul de țigară, însă, nu îi afectează doar pe fumatori, ci și pe cei din preajma celor care au acest viciu. Astfel, la nivel global, din 7 milioane de decese anual cauzate de fumat, 890.000 sunt persoane afectate de fumatul pasiv”, se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, fumătorii sunt predispuși la infecții respiratorii severe, iar cei cu emfizem, bronșită cronică au un risc de deces de 12-13 ori mare comparativ cu nefumătorii indiferent de sex.

Citește și: Ieșire distrugătoare la adresa lui Dan Barna: ‘Sper, într-o zi, să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi!’

Cei care au renunțat la fumat, însă au un istoric de peste 38 pachete pe an, au dezvoltat un risc de pneumonie identic cu al fumătorului, mai spun reprezentanții Societății Naționale de Pneumologie. Acest risc este redus, potrivit specialiștilor, abia după 5 ani de la renunțare.

Managerul Institutului Național de Pneumologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, citat într-un comunicat de presă, a precizat că în cadrul unității medicale se depun toate eforturile de asistare a fumătorilor în încercarea acestora de renunța la fumat.

Citește și: Ipoteza care dinamitează scena politică: Traian Băsescu sau Victor Ponta, premier!

„Institutul de Pneumologie este în prima linie de asistare atât a fumătorului în încercarea de a întrerupe fumatul cât și pentru cazurile adesea disperate care apar induse de tabagism”, a explicat Beatrice Mahler.

De Ziua Mondială Fără Tutun 2019, Societatea Română de Pneumonologie trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care îl are fumatul asupra sănătății plămânilor, numărul de cancere pulmonare, boli obstructive cronice și alte afecțiuni respiratorii înregistrate fiind în creștere.

Sursa


About