Decizia așteptată de toți românii: Modificările aduse bugetului pentru medicamente de Camera Deputaților

  Top Tabu
  18/12/2019
  Comentariile sunt închise pentru Decizia așteptată de toți românii: Modificările aduse bugetului pentru medicamente de Camera Deputaților

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a adoptat, marți, un raport de adoptare pentru proiectul de lege care reduce taxa de clawback pentru medicamentele generice. Un amendament al deputaților USR, admis în Comisie, prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflației, potrivit Mediafax.

Propunerea legislativă modifică şi completează OUG 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

„Amendamentul a fost depus la o lege pentru reducerea taxei de clawback pentru medicamentele generice, adică acele medicamente ce reproduc moleculele inovative și pot fi fabricate de orice companie, inclusiv din România, după expirarea patentului deținut de compania care a inventat medicamentul”, se arată într-un comunicat USR.

Situație sumbră pentru România! Gradul de îndatorare a firmelor românești este cel mai ridicat la nivel european

Amendamentul propus de deputatul USR Cosette Chichirău prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflației.

„În prezent taxa pentru medicamentele inovative și cele generice este identică, iar industria medicamentelor generice a cerut o diferențiere pe care și USR a prevăzut-o în programul de guvernare pentru Sănătate. Deputații USR din Comisia Buget Finanțe Cosette Chichirău și Claudiu Năsui au susținut reducerea taxei de clawback pentru medicamente generice care ajută și pacienții, ce vor beneficia de medicamente mai ieftine, și industria farmaceutică din România, inclusiv Antibiotice Iași, în condițiile în care primii cinci cei mai mari producători locali de medicamente, după cifra de afaceri, reprezintă doar 12,5% din vânzările totale de medicamente din România”, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz.

Sursa


About