DEZVĂLUIRE. Cum se realizează cele mai grele operaţii din lume

  Top Tabu
  14/05/2019
  Comentariile sunt închise pentru DEZVĂLUIRE. Cum se realizează cele mai grele operaţii din lume

Medicii care operează creierul, organul cu peste zece miliarde de terminaţii nervoase, nu sunt Dumnezei, dar totuşi fac minuni. Pe lângă bisturiu, un neurochirurg are nevoie de echipamente ultraperformante care să-l ghideze în timpul unei operaţii. Dacă acesta greşeşte chiar şi cu un milimetru, pacientul poate să rămână paralizat pe viaţă.

Citește și: Tratamentul SALVATOR pentru boala care a răpus numeroase vedete

A SUPRAVIEŢUIT, DUPĂ 4 ORE

Neurochirurgia – extrem de tehnică şi minuţioasă – este supranumită „regina artelor chirurgicale”. În prezent, neurochirurgii folosesc un microscop operator ZEISS KINEVO 900, echipamentul ultra-modern care le permite să analizeze cu maximă acurateţe țesuturile. Cu ajutorul acestuia, se pot efectua intervenții sofisticate pe creier și la coloana vertebrală, cu precizie ridicată. Microscopul poate fi utilizat într-o gamă largă de patologii neurochirurgicale, cum ar fi tumori intracerebrale, anevrisme intracraniene, malformații arterio-venoase cerebrale, leziuni la nivelul măduvei spinării, malformații ale sistemului nervos ş.a.

În premieră, în România, un pacient în vârstă de 66 de ani a fost operat cu succes pe creier de o echipă neurochirurgicală de la Spitalul Clinic Sanador, printr-o intervenție minim-invazivă realizată cu microscopul operator de ultimă generație ZEISS KINEVO 900. Intervenția a durat 4 ore și a avut un risc operator ridicat, pacientul suferind de o formă severă de tumoră cerebrală – de fosă posterioară (în spatele craniului), extinsă până în sinusurile venoase ce drenează sângele din creier. Lezarea acestora putea determina hemoragie masivă și decesul. Pacientul a fost externat la 3 zile postoperator, fără niciun deficit neurologic, mobilizându-se singur.

„Această tehnologie de ultimă generaţie le oferă pacienţilor şansa unei recuperări rapide şi complete. Aparatul ne ajută foarte mult pentru că are o acurateţe fantastică, îl folosim în timpul operaţiei. Cum se uită cineva la filatelie la un timbru, aşa şi noi stăm 2-5-7-10 ore, depinde cât de lungă este operaţia. Acest microscop foarte performant este o prelungire a ochiului neurochirurgului, îţi dă amănunte foarte fine din câmpul operator. Este un aparat înalt, de 1,70-1,80 metri, cu un braţ pe care îl poţi adapta în timpul intervenţiei, cu două oculare – unul şi pentru medicul ajutător. Imaginile sunt transmise în timp real pe un ecran imens în sala de operaţie, iar intervenţia chirurgicală se poate înregistra pe un CD”, a explicat pentru Ştiripesurse.ro şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Sanador, dr. Ovidiu Grămescu.

Citește și: Cât de periculos este infarctul miocardic, principalul ucigaș al românilor

CE NU SE VEDE „DUPĂ COLȚ”

Spitalul Clinic Sanador a investit suma de 646.000 de euro în dotarea Secției de Neurochirurgie cu microscopul operator ZEISS KINEVO 900, ultima generație de tehnologie robotică de vizualizare la nivel mondial, dedicată intervențiilor de neurochirurgie. Sistemul ultra-performant de vizualizare este alcătuit dintr-un microscop central și două puncte de observație. PointLock, o ustensilă de neuronavigație permite poziționări de precizie, cu mult mai puțin efort.

„Microscopul operator a fost folosit prima dată în lume în 1965, de prof. Gazi Yaşargil, iar la noi în țară profesorul Dănăilă a utilizat pentru prima data modelele care erau în anii 1984-1985. Ulterior, au apărut noi generaţii de microscoape din ce în ce mai performante. În majoritatea operaţiilor este nevoie 100% de acest echipament: tumori, anevrisme, malformaţii. Se foloseşte în toate tipurile de intervenţii chirurgicale – spinale şi cerebrale”, a mai spus dr. Ovidiu Grămescu.

content-image

Sistemul microscopului îmbină modul de vizualizare optică tradițională cu vizualizarea digitală hibridă, oferind medicului flexibilitatea de a se decupla de la abordarea optică clasică și de a lucra cu o calitate excepțională a imaginii. ZEISS KINEVO dispune de un instrument special pentru inspecții micro–ZEISS QEVO, care, prin opțiunea de vedere „după colț”, ajută neurochirurgul să depășească limitările câmpului vizual liniar ale microscopului chirurgical obișnuit, astfel încât să descopere zonele neexplorate din spatele țesuturilor și să elimine unghiurile moarte. Utilizând acest dispozitiv, medicul poate identifica posibile resturi tumorale fără îndepărtarea inutilă a oaselor craniului.

#SalvatorilaSanador

Sursa


About