Eugen Teodorovici privește neputincios în fața exodului medicilor: ‘Mă îndoiesc că-i putem aduce înapoi pe cei care au plecat’

  Top Tabu
  5 months ago
  0
  60

Eugen Teodorovici a spus că deși exodul medicilor s-a redus cu până la 40%, personalul medical rămâne în continuare insuficient în spitale. Ministrul Finanțelor a spus că medicii plecați în străinătate nu mai pot fi aduși în țară, deoarece acolo se bucură de alte condiții.

Eugen Teodorovici a precizat că, deși exodul medicilor este mai temperat, România se confruntă în continuare cu numărul mic de cadre medicale în spitale.

Ministrul a mai precizat că medicii plecați să profeseze afară nu mai pot fi aduși în țară, întrucât în străinătate ei beneficiază de condiții superioare și de respect.

„Cam cu 40% s-a redus exodul de personal medical, dar în continuare numărul de personal este insuficient. De adus înapoi mă îndoiesc că-i putem aduce pe medicii care au plecat. E clar, oamenii au altă condiție de viață, un alt tratament, un alt respect, exact ce poate în România lipsește față de personalul medical”, informează ministrul, conform Mediafax.

VIDEO Klaus Iohannis, față în față cu procurorul general al SUA în ziua moțiunii. Rezultatul votului din 26 mai, evocat de președinte

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a declarat că toate creșterile salariale nu pot opri „exodul”, întrucât salarizarea nu e principalul motiv pentru care românii și medicii sau personalul medical aleg să părăsească țara, ci sunt și cele privind mediul de lucru și mentalitate.

„Este vorba de un mediu în care trăiești, în care te lovești de absolut toate de la servicii publice, la sănătate, educație, infrastructură, mediul în care trăiești, cum mergi cu mașina în trafic, cum ești claxonat. Acesta e un mediu care poate, în întregime, sa provoace aceste situații”, a spus ministrul.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a mai precizat că fenomenul „exodului” cadrelor medicale dispune de o situație care „arată foarte bine”, rapoartele indicând o scădere de la 10.000 de cadre medicale care au părăsit țara în 2016-2017, la 1.300 de asistente și 3.000 de medici în 2018.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *