Imagini incredibile: Fata buna a gangsterilor

  Raluca Pascu
  03/11/2016
  Comentariile sunt închise pentru Imagini incredibile: Fata buna a gangsterilor

FATA BUNA A GANGSTERILOR IN IMAGINI: Fotograful Steven Burton a îndepărtat digital tatuajele foştilor membri ai bandelor de mafioţi. Astfel bărbaţii se văd cu şi fără mărcile trecutului lor de gangsteri. Portretele evocă stigmatul social, dar şi o poveste despre cum îl percepem, noi, pe Celălalt. Deşi dispreţuiţi, marginalii au feţe umane.

jhgyt

Proiectul se numeşte „Skin Deep”, fotograful este Steven Burton. Artistul a îndepărtat digital tatuajele foştilor membri ai bandelor de mafioţi. A creat portrete dramatice, înainte şi după, care restituie chipul fără tatuaj pe care proscrişii nu l-au mai văzut de zeci de ani.

Nu numai că imaginile provoacă răspunsuri emoţionale puternice şi reflecţii personale, dar această serie fotografică „metamorfică” ridică întrebări mai ample cu privire la stigmatizarea socială şi modul în care ne percepem unii pe alţii.hfr

În percepţia generală, un membru al unei bande mafiote este adesea identificat prin tatuajele pe care le poartă pe piele. Mărcile apartenenţei la organizaţie. Acestea sunt şi un semnal de alertă pentru oameni să rămână cel puţin la trei paşi în urma „durilor”. Să-şi păzească spatele.

Tatuajele sunt percepute drept simbol al violenţei şi al pericolului. Dar oamenii tind să ignore povestea umană pozitivă de transformare a omului care le poartă. Pentru a spune povestea umană şi pentru a arată pielea naturală din spatele simbolurilor bandei şi a codurile impregnate cu cerneală, fotograf autodidact Steven Burton a a făcut seria de portrete ale foştilor membri ai bandelor. I-a fotografiat pe cei care aveau tatuaje în exces. A numit proiectul „Skin Deep”.hbgtd

Proiectul nu este doar prilejul pentru concept fotografic vid. Oferă foştilor mafioţi posibilitatea de se vedea ei înşişi dintr-o perspectivă diferită şi le oferă o motivaţie pentru a se schimba, în ciuda trecutului lor. După ce a văzut un documentar numit „G-dog”, Burton a fost inspirat de acei „homeboys” şi de fetele care încearcă să-şi schimbe viaţa în ciuda opreliştilor şi conjucturilor nefavorabile din societate.

CITESTE MAI MULTE: MEDIAFAX


About