La ce folosesc capsele blugilor

  Raluca Pascu
  21/06/2016
  Comentariile sunt închise pentru La ce folosesc capsele blugilor

Capsele, bune la toate: Contribuţia capselor la istoria blugilor – şi cum şi-au dobândit aceştia popularitatea – este covârşitoare. Utilizarea micilor butoni de nichel sau din bronz a dus, în mod neaşteptat, chiar la răspândirea acestui obiect vestimentar la nivel mondial.

rivets

Îi purtăm aproape zilnic şi recurgem la ei mai ales atunci când suntem în impas, fie în lipsă de inspiraţie, fie din grabă. Blugii ne rămân fideli şi sunt must-have-ul oricărei garderobe. Blugii rezistă la purtare şi sunt mereu în tendinţe, dar câţi dintre noi şi-au pus întrebarea dacă nu cumva capsele de la blugi au vreo întrebuninţare ascunsă? Cel mai probabil, am ignorat în mare parte banalele capse considerându-le doar parte a buzunarelor jeanşilor, dar ele sunt puse cu sens şi nu au un scop pur estetic.jeansi

Adevărul este că fără capse, blugii noştri s-ar găuri sau s-ar rupe.

Contribuţia capselor la istoria blugilor – şi cum şi-au dobândit aceştia popularitatea – este covârşitoare. Mai mult, capsele au dus la crearea blugilor. În timpul Goanei după aur în 1870, municitorii purtau blugi pe şantiere, dar aceştia nu erau rezistenţi şi se rupeau sau se descuseau. Din această cauză, soţia unui muncitor s-a dus la croitorul Jacob Davis şi l-a rugat să-i croiască soţului său o pereche de blugi pentru muncă care să nu se rupă atât de uşor, aminteşte The Independent.capse

Astfel, lui Davis i-a venit ideea de a echipa blugii cu capse în zonele cele mai supuse uzurii, precum buzunarele sau la baza fermoarului. Capsele au ţinut la loc materialul iar astfel pantalonii s-au uzat mult mai greu.

Pentru că buzunarele sunt cusute peste materialul blugilor, ele au nevoie de o întăritură pentru a fi rezistente la purtare şi la rupere, de aceea, buzunarele sunt garnisite cu capse. Capsele blugilor sunt folosite în industria denim-ului încă de la începuturi şi au fost patentate de Levi Strauss pe 20 mai 1873. Restul e deja istorie.

Cititi continuarea pe MEDIAFAX!293822_main


About