O oră pentru admirat aurora boreală

  Cătălina Iovănescu
  3 years ago
  0
  995

În Reykjavik, capitala Islandei, luminile au fost stinse miercuri seara timp de o oră pentru ca locuitorii celei mai nordice capitale din lume să poată admira aurora boreală, informează AFP.

Primăria anunțase anterior într-un comunicat de presă că cele mai multe cartiere din capitala Islandei vor fi lăsate în întuneric între orele locale 22:00 și 23:00. Islandezii au fost invitați să participe la acțiunea inițiată de autorități, stingând luminile din locuințe, astfel încât ”întunericul să fie mai complet și poluarea luminoasă minimă”.

Este cunoscut faptul că Reykjavik este un foarte bun loc de observare aurora boreală, mai ales atunci când imaginile nu sunt perturbate de luminile stradale sau cele din locuințe. De asemeni, data nu a fost aleasă la întâmplare, ci pe baza prognozelor Institutului Islandez de Meteorologie (The Icelandic Met Office – IMO), conform căruia miercuri seara Luminile Nordului urmau să fie cele mai spectaculoase.

Potrivit oamenilor de știință, aceste fenomene naturale sunt cauzate de explozii solare în cursul cărora sunt lansate enorme cantități de particule încărcate cu energie care sunt atrase de câmpul magnetic al polilor Pământului, iar când intră în contact cu atmosfera terestră se transformă în aceste vâlvătăi supranaturale.

Tags —


No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *