Pasionat de mașini? Iată tot ce trebuie sa știi despre bateriile auto

  Top Tabu
  15/04/2022
  Comentariile sunt închise pentru Pasionat de mașini? Iată tot ce trebuie sa știi despre bateriile auto

Daca esti pasionat de masini si iti place sa le schimbi destul de des, cunoasterea temeinica a functionarii bateriilor auto este esentiala. Bateria este una dintre cele mai importante piese a unui autoturism, fara de care acesta nu se poate deplasa. Bateria mașinii este responsabila de multe lucruri, așa că este esențial ca aceasta să funcționeze bine. Afla in continuare informatii utile despre cum functioneaza bateriile, sfaturi de intretinere si care este durata de viata a acestora.

Informatii utile despre bateriile auto

1. Functionarea bateriilor auto

Rolul principal al unei baterii auto este de a pune in functiune motorul unei masini. Aceasta asigura energia electrica necesara pentru alimentarea tuturor componentelor electrice ale autovehiculului tau. Ea functioneaza prin conversia energiei chimice in energie electrica. Bateria este absolut esentiala pentru masina, avand diferite functii precum:

  • Pornirea motorului.
  • Furnizarea de energie electrica la aprindere.
  • Alimentarea luminilor si a echipamentelor electrice.

Pa langa faptul ca furnizeaza energie pentru pornirea unei masini, bateria functioneaza si pentru a mentine curentul electric constant. Astfel, ea stabilizeaza tensiunea pentru a sustine motorul unui vehicul in functiune.

2. Durata de viata a unei baterii

Bateria auto tine, in medie, de la 3 la 5 ani. Dupa o perioada de 3 ani, aceasta necesita o monitorizare mai atenta. Dar, intretinuta corespunzator, durata de viata a unei baterii se poate prelungi pana la 6-7 ani. Un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont este achizitionarea unei baterii de masina dintr-o sursa buna. In acest fel te asiguri ca este de calitate superiora si ca este fabricata de un producator de incredere. Poti opta pentru o baterie auto de la Sorgeti, disponibila atat pentru autoturisme, cat si pentru camioane, autobuze sau alte autovehicule grele. De asemenea, pentru o durata de viata a bateriei cat mai lunga, respecta regulile de exploatare si de intretinere ale acesteia.

 3. Alegerea bateriei auto potrivite

Pentru a alege bateria auto potrivita, asigura-te ca tii cont de indicatiile din manualul de utilizare al autovehicului tau. Bateria trebuie selectata in functie de tipul de acumulator, de amperaj si de dimensiunile care se potrivesc marcii si modelului de masina. Inainte de a alege un model de acumulator, este recomandat sa masori vechea baterie, pentru a fi siguri ca ati cumparat produsul potrivit. Desi poate esti tentat sa achizitionezi o baterie ieftina, pretul scazut nu reprezinta o garantie a calitatii. Daca dispui de un buget generos, alege o marca buna pentru a nu fi nevoit sa schimbi bateria intr-un timp scurt.

4. Sfaturi de intretinere a bateriei auto

Daca este bine intretinuta, durata de viata a unei baterii auto poate fi prelungita considerabil. Iata cele mai importante sfaturi in acest sens:

  • Masurarea tensiunii bateriei cel putin o data pe luna.
  • Evitarea opririi motorului foarte des.
  • Curatarea bornelor de racordare.
  • Inlocuirea bateriei atunci cand incepe sa dea semne de uzura.
  • Respectarea precizarilor si recomandarilor producatorului.

Pentru a-ti da seama ca bateria veche trebuie schimbata, urmareste martorul luminos de la bordul masinii. Daca acesta ramane aprins si dupa ce autoturismul a pornit, atunci este posibil sa existe unele probleme de functionare ale bateriei.

Asadar, bateria auto este o componenta esentiala care asigura buna functionare a unei masini. De aceea, trebuie sa ii acorzi o maxima atentie si sa te asiguri ca functioneaza corespunzator.

Sursa foto: pexels.com 


About