Pericol pentru locuitorii din Drăgășani din cauza unui incendiu: la ce se expun când inhalează fum

  Top Tabu
  25/11/2019
  Comentariile sunt închise pentru Pericol pentru locuitorii din Drăgășani din cauza unui incendiu: la ce se expun când inhalează fum

Autorităţile din Vâlcea au trimis o nouă alertă în cazul incendiului izbucnit la un depozit de cauciucuri din Drăgăşani, după ce au reapărut degajările de fum din cauza v’ntului. Intervenţia pompierilor durează de 48 de ore, informează Mediafax.

Citește și: Topul alimentelor verzi care trebuie incluse într-o salată sănătoasă

ISU Vâlcea a anunţat, luni, că, din cauza intensificării vântului, au reapărut degajările de fum. „S-a reimpus avertizarea populaţiei prin intermediul aplicaţiei Ro-Alert, pe o rază de circa 5 kilometri”, spun pompierii. Pompierii se luptă cu incendiul din Drăgăşani la 48 de ore de la izbucnire. Sâmbătă, la izbucnirea incendiului de la un depozit de cauciucuri din Drăgăşani, s-a transmis mesaj Ro-Alert pe o rază de 6 kilometri, din cauza degajărilor mari de fum. Pompierii au mutat sute de tone de anvelope pentru lichidarea focului.

Potrivit Libertatea.ro, intoxicația cu fum din timpul incendiilor poate cauza numeroase probleme de sănătăte, persoanele cu cel mai mare risc de a fi afectate fiind copiii și bătrânii.

Ce trebuie să știți: 1. Fumul este nociv prin 3 mecanisme: inhalarea monoxidului de carbon (ce reduce semnificativ transportul oxigenului la țesuturi), a diferitelor toxine (oxidanți și aldehide) ce irită mucoasa respiratorie și a pulberilor de ardere ce aderă de căile aeriene și alveole. Se pot adauga leziuni determinate de temperatura crescută.

2. Gravitatea intoxicației depinde de durata și intensitate expunerii, ventilația zonei, vârsta persoanei și patologia asociată, copiii și vârstnicii fiind cei mai afectați.

3. Manifestari clinice sunt extrem de variate: cefalee, tuse, voce răgușită, dificultăți respiratorii, rinoree, coriză, agitațe, grețuri, vărsaturi, astenie, vertij, tahicardie, somnolență, convulsii, tulburari de conștientă pâna la comă, eventual însoțite de depozite de funingine la nivelul orificiilor nazale, a gurii și a faringelui.

4. Multe modificari fizice pot să nu fie evidente decât la 24-48 de ore după expunere. În cazul tuturor pacienților se recomandă evaluarea nasului, gurii, cailor aeriene superioare, în special laringele (structură posibil edemațiată).

Ce trebuie să faceți: 1. Prevenirea constă în evitarea expunerii și/sau reducerea duratei acesteia:

a) Rămâneți în spații închise.

b) Asigurați izolarea acestora. (uși, ferestre înhise, puneți materiale textile ude în spațiile prin care poate intra fum).

c) Decontaminare (schimbați hainele și duș).

Primul ajutor în intoxicațiile inhalatorii: a) solicitați ajutorul medical;

b) scoateți victima din mediul cu fum, având mereu în vedere propria siguranță;

c) verificați și urmăriți nivelul de conștiență și funcțiile vitale (respirație și puls);

d) acordați primul ajutor pentru leziuni locale (urgente oculare) sau convulsii;

e) administrarea de oxigen (dacă este posibil);

f) începeți manevrele de resuscitare cardio-respiratorie (dacă este necesar);

e) transportul victimei la spital.

Sursa


About