Pesta porcină evoluează în 267 de localităţi, cu 619 focare

  Top Tabu
  7 months ago
  0
  55

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 267 de localităţi, din 26 de judeţe, cu un număr de 619 focare (dintre care 7 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A), iar în alte 10 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi, conform datelor transmise de Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit Agerpres.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent au fost eliminaţi 577.071 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.765 de cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 2.347 de focare. 

În prezent, focare active de PPA şi cazuri la mistreţi sunt în: judeţul Satu-Mare – 174 de cazuri la mistreţi; judeţul Bihor – 8 focare în gospodăriile populaţiei şi 227 de cazuri la mistreţi; judeţul Sălaj – 3 focare în gospodăriile populaţiei şi 95 de cazuri la mistreţi; judeţul Tulcea – 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 179 de cazuri la mistreţi; judeţul Brăila – 3 focare (dintre care unul într-o exploataţie comercială) şi 25 de cazuri la mistreţi; judeţul Constanţa – 41 de cazuri la mistreţi; judeţul Ialomiţa – 17 focare în gospodăriile populaţiei şi 168 de cazuri la mistreţi, udeţul Galaţi – 8 focare în gospodăriile populaţiei şi 43 de cazuri la mistreţi; 
– Judeţul Ilfov – 6 focare şi 171 de cazuri la mistreţi; judeţul Călăraşi – 124 cazuri la mistreţi şi judeţul Buzău – 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 40 de cazuri la mistreţi.

Citește și: Numărul infecţiilor respiratorii din Bistrița-Năsăud, în creştere cu 22%; un prim deces cauzat de gripă

De asemenea, în judeţul Giurgiu sunt 101 focare (un focar într-o exploataţie comercială) şi 306 de cazuri la mistreţi, în judeţul Teleorman – 198 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi, judeţul Argeş – 2 focare în exploataţii comerciale şi 36 de cazuri la mistreţi, judeţul Olt – 68 de focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi 8 cazuri la mistreţi, judeţul Dâmboviţa – 22 de focare (dintre care 2 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A) şi 75 de cazuri la mistreţi, judeţul Bistriţa-Năsăud – 4 cazuri la mistreţi, judeţul Botoşani – 100 de cazuri la mistreţi, judeţul Dolj – 79 de focare în gospodăriile populaţiei şi 37 de cazuri la mistreţi, judeţul Maramureş – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, judeţul Prahova – 4 focare în gospodăriile şi 62 cazuri la mistreţi, judeţul Iaşi – 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi. 

Conform ANSVSA, se mai înregistrează în judeţul Vrancea – 8 focare în gospodăria populaţiei şi 37 de cazuri la mistreţi, judeţul Arad – 59 de cazuri la mistreţi, judeţul Vaslui – 3 focare (dintre care un focar într-o exploataţie de tip A) şi 8 cazuri la mistreţi, judeţul Gorj – 44 de focare în gospodăria populaţiei şi 55 de cazuri la mistreţi, judeţul Vâlcea – 10 focare în gospodăriile populaţiei şi 42 de cazuri la mistreţi, judeţul Neamţ – un focar în gospodăria populaţiei, judeţul Sibiu – 5 focare în gospodăriile populaţiei şi 15 cazuri la mistreţi, judeţul Covasna – un focar în gospodăria populaţiei şi 8 cazuri la mistreţi, judeţul Braşov – un focar în gospodăria populaţiei şi 9 cazuri la mistreţi, judeţul Alba – 4 cazuri la mistreţi, judeţul Mureş – 5 cazuri la mistreţi, judeţul Bacău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, judeţul Mehedinţi – 3 cazuri la mistreţi, judeţul Harghita – 4 cazuri la mistreţi. 

Până în 28 ianuarie 2020 au fost despăgubiţi 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 403,373 milioane de lei. 

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. 

“Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. (…) Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, precizează ANSVSA. 

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *