Peste 200 de medici şi cercetători români cer TESTARE ÎN MASĂ pentru COVID-19

  Top Tabu
  25/03/2020
  Comentariile sunt închise pentru Peste 200 de medici şi cercetători români cer TESTARE ÎN MASĂ pentru COVID-19

Peste 200 de medici şi cercetători români au semnat o scrisoare deschisă în care cer testarea în masă a populaţiei folosind teste rapide. Și Declic a lansat o petiţie în care testarea cât mai multor persoane folosind testele rapide, anunță MEDIAFAX.

În prezent, în România se fac doar teste PCR, ale căror rezultate, deși au o acurateţe foarte mare, sunt gata în cel puţin 4 ore. Aceste teste sunt prelucrate în laboratoare de personal specializat, iar capacitatea de procesare la nivel national este de mai puţin de 2000 de teste pe zi.

Citește și: Klaus Iohannis anunță: Dorim să venim cu măsuri de sprijin!

Pornind de la exemplele Germaniei sau Coreei de Sud, care au testat masiv populaţia, comunitatea Declic a început să strângă semnături pentru ca măsura să se aplice şi la noi.

„Testarea în masă care ar putea să fie făcută la intrarea în țară, în supermarketuri, oriunde. Pentru că ea nu necesită personal specializat, rezultatul este dat în 15-20 de minute. Trebuie să vedem lucrurile așa, sunt 20% dintre oameni care ar putea primi diagnosticul de fals negativ, dar sunt 80% dintre oameni care ar putea fi depistați pozitiv și izolati și la fel persoanele cu care iau contact să fie testate. Ar trebui să testeze masiv tocmai pentru a reuși să îi izoleze pe cei care nu au simptome și să descopere locurile în care se pot crea focare, am văzut spitalul din Suceava, Spitalul Universitar, maternitatea privată, sunt doar 3 cazuri”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant al comunităţii Declic.ro.

Peste 57.000 de oameni au semnat această petiţie. Declic i-a invitat pe cei care au semnat să îi ceară premierului online, pe Facebook, testarea masivă a oamenilor.

Tot pentru a cere testarea rapidă, doi soţi români, un cercetător şi un medic, care lucrează în Statele Unite, au adresat o scrisoare deschisă, semnată de aproximativ 200 de medici şi cercetători.

Citește și: Dr Alexandru Rafila: Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic!

Premierul Ludovic Orban a susţinut, în ultima declarație, că testarea rapidă nu este sigură.

„Nu există testare rapidă. Testele rapide despre care se face vorbire – sigur, ele există – dar au o precizie care nu poate să ne confere siguranţă că în cazul în care le folosim, persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% diagnosticate negativ. Există o marjă de eroare de 20%, care prezintă un risc enorm. Dacă noi din 100 de persoane pe care le diagnosticăm negativ, 20 de persoane sunt pozitive datorită acestei lipse de precizie a sistemului de testare rapidă, înseamnă că noi eliberăm cu certificat de a fi liber în societate oameni care sunt de fapt purtători ai virusului” a declarat Ludovic Orban.

Sursa


About