Raluca Turcan, semnal de ALARMĂ: Guvernul reduce sumele pentru pacienţii cu afecţiunile care cauzează 60% dintre decesele din România

  Top Tabu
  1 year ago
  0
  102

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL, avertizează că Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un “ordin nociv”, prin care se intenţionează reducerea sumelor alocate unora dintre pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. Turcan solicită să se suplimenteze sumele la următoarea rectificare bugetară.

“Ministerului Sănătății ne anunță că astăzi, în România, aproximativ 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare. România este pe primul loc în Europa la numărul deceselor provocate de aceste afecțiuni. Perfect conștient de aceste statistici sumbre, Ministerul Sănătății reduce finanțarea destinată unora dintre pacienții cu boli cardiovasculare, prin intermediul Programului Național dedicat.

Astfel, costul mediu pentru bolnavii tratați prin dilatare percutanată, programul cu cel mai mare număr de pacienți pe an (15.000) scade cu 10% față de anul trecut, de la 2.240 lei la 1.994 lei. În cazul programului de chirurgie cardiovasculară, costul per pacient a scăzut de la 8.187 de lei în 2018 la 7.680 lei în 2019. Amputarea acestui program are loc în condițiile în care comisiile de specialitate au înaintat în fiecare an, din 2016 până azi, memorii prin care solicită alocarea unei sume de 15.000 de lei per pacient, pentru a acoperi costurile reale pentru acest gen de intervenții.

Bolnavii cu anevrism aortic primesc tratament endovascular primesc cu 5.000 lei mai puțin față de anul trecut.

În ceea ce privește natura cheltuielilor programului, se menține în continuare prevederea conform căreia suma alocată este destinată doar acoperirii cheltuielilor pentru dispozitive medicale şi materiale sanitare specifice, excluzând partea de servicii medicale specifice. Calea rămâne așadar deschisă pentru direcționarea sumelor în buzunarele unor firme abonate la bani publici, care riscă să devină adevăratele beneficiare ale Programului Național de Boli Cardiovasculare în locul pacienților.

Solicit Ministrului Sănătății să citească analizele făcute de specialiștii din subordine și să suplimenteze aceste sume la următoarea rectificare bugetară”, transmite Raluca Turcan, într-un comunicat de presă.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *