Războiul sexelor: oamenii de știință au decis!

  ioana
  4 years ago
  0
  602

Cine câștigă războiul sexelor? Cine este capabil să depisteze o aventură mai repede? Cine are simțurile mai ascuțite,  dar și mai multă putere? Oamenii de știință au decis. 

2F6BD7DC00000578-0-image-a-127_1450312540353

Simțul orientării

Cercetătorii au descoperit care sunt adevăratele diferențe între femei și bărbați și în ce arii excelează fiecare. Astfel, dacă ți se pare că soția ta nu are deloc simțul orientării, s-ar putea să ai dreptate. Există dovezi științifice că bărbații sunt mai buni șoferi sau navigatori.

În cadrul unui studiu realizat pe ambele sexe, bărbații și-au găsit calea de ieșire dintr-un labirint virtual mai repede decât femeile și au și rezolvat cu 50% mai multe provocări pe drum.

Vederea

Pe de altă parte, dacă soția ta spune că nuanța aceea de verde lămâi este mai potrivită pentru dormitorul vostru, crede-o pe cuvânt. Tot oamenii de știință au confirmat faptul că femeile au o percepție mult mai acută a culorilor, dar și o vedere mai bună. În timp ce daltonismul afectează 8% dintre bărbați, doar 0,5% femei suferă de această boală.

războiul sexelor

Totodată, femeile își folosesc ochii într-un mod diferit în comparație cu bărbații. Doamnele au o vedere periferică mai bună, sunt capabile să depisteze mai multe detalii, dar și să vadă mai bine pe întuneric decât bărbații, absorbind fiecare fascicul de lumină din jur.

Simțul tactil

Această bătălie din războiul sexelor este câștigată tot de femei. Un studiu din Jurnalul de Neuroștiință din 2009 a demonstrat faptul că femeile au un simț tactil mai fin decât bărbații – numit agilitate tactilă.

Explicația este foarte simplă – femeile au mâinile mai mici. Oamenii cu degete mai mici au senzorii receptori mai apropiați și sunt așadar mai receptivi la stimulare. Astfel, simțul tactil al unei femei poate fi chiar și de două ori mai dezvoltat decât al unui bărbat. Cel mai probabil femeile au fost înzestrate cu această abilitate pentru a detecta pericolele mai repede și să își apere copiii.

Auzul

Data viitoare când îți vei acuza soțul sau iubitul că aude numai când vrea el sau că nu te ascultă niciodată, gândește-te că știința e de partea lui. Bărbații sunt de 5 ori și jumătate mai predispuși să își piardă auzul.

Nu există însă nici o diferență genetică care să explice acest fapt. Probabil că bărbații își pierd auzul mai repede datorită factorilor de mediu și a stilului de viață.

Alte studii arată faptul că femeile sunt mai sensibile la sunetele de înaltă frecvență, în timp ce bărbații sunt mai receptivi la sunetele de joasă frecvență. Probabil că evoluționar femeia a fost programată astfel pentru a auzi plânsul copilului.

Simțul olfactiv

Războiul sexelor își găsește iar câștigătorul în sexul feminin – iar motivul poate fi găsit în creierele noastre. Un studiu publicat anul trecut a arătat că femeile au cu 43% mai multe celule și cu 50% mai mulți neuroni în zonele creierului dedicate simțului olfactiv.

Probabil că aceasta este explicația pentru care o femeie este mai degrabă capabilă să depisteze dacă soțul ei are o aventură, întrucât femeile pot asocia parfumuri și mirosuri cu persoane mai bine decât bărbații.

Gust mai rafinat

Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că femeile au mai multe papile gustative decât bărbații, așadar pot distinge mai ușor diferențele între gustul mâncărurilor.

Mai mult decât atât, în timpul sarcinii acest simț se intensifică datorită creșterii nivelului de hormoni. Aceasta poate fi explicația renumitelor pofte din timpul sarcinii.

Abilități verbale

Cele mai vorbărețe dintre femei folosesc chiar și 25000 de cuvinte pe zi, cu o viteză de 250 de cuvinte pe minut. Prin contrast, bărbații scot doar 12000 de cuvinte pe zi cu o viteză de 125 de cuvinte pe minut.

De asemenea, femeile au cinci tonuri pe care le folosesc în timpul conversațiilor, în timp ce bărbații au doar trei.

Dr Anne Moir spune că și motivele pentru care vorbim sunt diferite:

”El folosește mai multe comenzi. Ea are tendința de a cere și de a sugera. Ea comunică pentru a crea o relație mai apropiată, el vorbește pentru a face lucrurile să se întâmple. El caută informații, ea caută conexiuni sociale.”

războiul sexelor

Durere

Deși se spune că cele mai mari dureri din lume sunt simțite de femei în timpul nașterii, oamenii de știință spun că pragul de suportare a durerii este mai mare la bărbat decât la femeie.

Atenția la detalii

Este bine cunoscut faptul că bărbații au tendința de a uita de zilele de naștere și de aniversările noastre. Și se pare că așa sunt programați, întrucât în războiul sexelor femeile sunt cele care acordă atenție detaliilor, în timp ce bărbații se concentrează pe imaginea de ansamblu.

Această atenție la detalii, însă, poate avea și urmări negative pentru femei, întrucât femeile au o tendință mult mai mare decât bărbații de a devenit obsesiv-compulsive (OCD).

Memorie

În toate studiile realizate pe acest subiect, femeile au ieșit învingătoare în războiul sexelor. Femeile fac mai multe conexiuni între emisfere și fac asociații între acțiuni și emoții, astfel că au tendința de a avea o memorie mai bună.

Într-un studiu realizat pe 949 de adolescenți, fetele s-au descurcat mai bine la atenție, memoria fețelor și a cuvintelor, în timp ce băieții au obținut scoruri mai mari în privința memoriei spațiale.

 

 

 


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *