Studiu: Nivelul ridicat al dioxidului de azot din atmosferă crește riscul de avort

  Top Tabu
  12/01/2019
  Comentariile sunt închise pentru Studiu: Nivelul ridicat al dioxidului de azot din atmosferă crește riscul de avort

Femeile însărcinate care se expun la niveluri ridicate ale unui anumit poluant din atmosferă prezintă un risc mai mare de avort, sugerează un studiu citat sâmbătă de Press Association, potrivit Agerpres.

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a descoperit o creştere cu 16% a riscului de avort în rândul gravidelor expuse la niveluri ridicate de poluare cu dioxid de azot, un gaz rezultat în urma circulaţiei autovehiculelor cu motoare diesel sau pe bază de benzină. 

Concluziile au fost descrise drept „supărătoare” de unul dintre medicii care au condus studiul, de la Universitatea din Utah. 

Avertizarea vine pe fondul creşterii îngrijorării privind potenţialele asocieri între poluarea aerului şi o listă din ce în ce mai mare de tulburări şi afecţiuni, inclusiv accidentul vascular cerebral, demenţa şi autismul. 

Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, se estimează că una din opt femei care ştiu că sunt gravide ajunge să piardă sarcina. Multe astfel de avorturi se petrec însă înainte ca femeile să fie conştiente de faptul că sunt gravide, menţionează Press Association.

Citește și: Alte 36 de cazuri nou confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână

Studiul cu privire la posibilele legături dintre poluare şi riscul de avort a fost realizat pe baza unei analize a cazurilor a peste 1.300 de femei care s-au adresat departamentului de urgenţă al Universităţii din Utah după ce au suferit un avort între anii 2007 şi 2015. 

Echipa de specialişti a calculat riscul de pierdere a sarcinii pe o perioadă de trei sau şapte zile după creşterea nivelurilor de substanţe poluante din aer, respectiv microparticule în suspensie şi dioxid de azot.

Cercetătorii au descoperit un risc mai mare de avort în cazul gravidelor expuse la niveluri ridicate de dioxid de azot – cu 16% mai mult în cazul unei creşteri de 10 părţi la un miliard pe o perioadă de şapte zile.

Cantitatea de microparticule în suspensie din atmosferă nu a fost asociată în mod semnificativ cu o creştere a riscului de avort. 

„Rezultatele acestui studiu sunt supărătoare şi trebuie să colaborăm, la nivel de societate, pentru a găsi soluţii constructive”, a declarat Matthew Fuller, profesor asociat la universitatea amintită. 

În opinia sa, femeile însărcinate ar trebui să discute cu medicul lor despre orice problemă de sănătate cu care se confruntă. De asemenea, ele pot gestiona acest risc prin evitarea activităţilor fizice în aer liber în zilele în care calitatea aerului este necorespunzătoare.

Sursa


About