Sunt sau nu fonduri? Ce spune noul ministru al Muncii despre indemnizația pentru mame

  ioana
  27/04/2016
  Comentariile sunt închise pentru Sunt sau nu fonduri? Ce spune noul ministru al Muncii despre indemnizația pentru mame

indemnizația pentru mame

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în urmă cu o săptămână legea privind indemnizația pentru mame, însă noul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, nu era sigur că va găsi banii necesari pentru a susține această lege.

Acum, noul Ministru și-a luat angajamentul în fața parlamentarilor că noua lege va fi aplicată începând cu data de 1 iulie a acestui an. Urmează ca resursele financiare necesare sustenabilității acestei legi să provină de la alte ministere, care nu și-au cheltuit fondurile aferente acestui an.

Noua lege a indemnizației pentru creșterea copilului prevede eliminarea plafonului maxim în cuantum de 3400 lei/ lună. Astfel, mamele vor primi o indemnizație în valoare de 85% din valoarea veniturilor nete câștigate în ultimile 12 luni.

Practic, în cazul celor care aleg să stea acasă un an pentru a-și crește copilul nu va mai exista pragul de 3400 lei, în timp ce pentru mamele care vor sta doi ani cu copilul acasă se va elimina pragul existent până în momentul de față, în valoare de 1200 lei pe lună.

indemnizația pentru mame

Varianta anterioară a legii prevedea următoarele:

[line_list]

  • – cel puțin 600 de lei și cel mult 3400 de lei – în cazul în care părinții optează varianta concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, dacă este vorba de un copil cu handicap);
  • – cel mult 1200 de lei – în cazul în care părinții optează pentru varianta concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.

[/line_list]

TOP TABU a arătat într-un articol anterior faptul că „Legea se aplică numai pentru cele care depun dosarul de indemnizație pentru creștere copil din momentul în care legea intră în vigoare. Pentru restul nu se va recalcula și nici nu vor primi din momentul acela încolo.”, conform declarației unui oficial din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Se pare, insa, ca nici cei din minister nu stiu cu totii cum se va aplica legea. Potrivit unui articol realizat de avocatnet.ro, indemnizatia se va modifica si pentru parintii care sunt deja in concediu. Unii isi vor putea modifica optiunile, altora li se va recalcula automat.

Legea apărută în Monitor urmează să intre în vigoare de la 1 iulie, iar aceasta se va aplica inclusiv părinţilor care la momentul respectiv se vor afla deja în concediul de creştere, arata sursa mentionata. Mai precis, persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) sau în plata stimulentului de inserţie, precum și în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani îşi vor putea modifica opţiunea în baza unei cereri şi a actelor cu care se dovedeşte suspendarea realizării veniturilor impozabile pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani).

Referitor la părinţii aflaţi în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare se va face din oficiu, în baza documentelor folosite la acordarea acestui drept.

 

 


About