Țigările electronice nu conțin tabac și ajută persoanele să renunțe la fumat

  Top Tabu
  21/06/2019
  Comentariile sunt închise pentru Țigările electronice nu conțin tabac și ajută persoanele să renunțe la fumat

Aceste sunt principalele concluzii ale evenimentului organizat, astăzi, la Hotel Marriott din București, eveniment denumit Harm Reduction Summit – a European discussion about vaping.

1,1 miliarde de oameni care folosesc produse din tutun, dintre care 150 de milioane sunt doar în Uniunea Europeană. Starea de sănătate a acestor fumători ar fi mult mai bună dacă ar apela la țigările electronice. Aceasta este concluzia unor cercetători din Europa care s-au aflat astăzi în București.

Ca să ne apropiem de România, în țara noastră sunt șase milioane de fumători, dintre care 80% au început să fumeze înainte de 22 de ani. Dintre cele șase milioane de fumători, doar 3% folosesc țigări electronice. Mulți fumători români, și nu numai, nu știu de beneficiile țigărilor electronice.

”Asta pentru că majoritatea fumătorilor cred că țigările electronice conțin tabac, ceea ce nu este adevărat. Țigările electronice nu conțin tabac. Conțin nicotină extrasă din tabac, dar nu tabac. Nu este corect să spunem că o țigară electronică înseamnă tabac, tot așa cum nu este corect să spunem că bio-combustibilii sunt legume sau cereale pentru că se extrag din porumb, spre exemplu”, a explicat Konstantinos Farsalinos.

Summit european

El este doctor MD la Onassis Cardiac Surgery Center, Universității din Patras și National School of Public Health Grece.

Profesorul a fost unul dintre invitații evenimentul Harm Reduction Summit – a European discussion about vaping, desfășurat astazi în București, la Hotel Marriott.

Citește și: Sorina Pintea anunță că Guvernul va modifica salariile medicilor: ‘Mai devreme de sfârșitul anului nu putem vorbi despre un act normativ’

Evenimentul a fost organizat de Asociația Industriei de Vaping (AIV), organizație care reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața din România.

Un alt invitat important a fost Riccardo Palosa (din Italia) – doctor, profesor și director la Central de Excelență and Harm Reduction (CoEHAR – University of Catana)

Războiul cu industria farma

Cercetătorii prezenți la eveniment au susținut că articolele constante care apar în mass-media legate de faptul că țigările electronice sunt nocive ar fi fost sprijinite și de industria farmaceutică. Țigările electronice afectează și industria farmaceutică, pentru că aceste produse reduc gradul de nicotină din corp fără ajutorul medicamentelor, ai susțin invitații la eveniment.

Alternativa sănătoasă

AIV dorește să promoveze prin astfel de evenimente țigările electronice, produse care sunt o alternativă viabilă pentru îmbunătățirea sănătății fumătorilor și a publicului din România.

”Din păcate, cei mai mulți legiuitori sunt așa de porniți să oprească consumul de tutun încât nu văd alternativa țigărilor electronice ca o variantă a reducerii consumului de tutun”, a declarat Dustin Dahlmann, președinte și co-fondator al IEVA (Independent European Vape Alliance).

Concluzia evenimentului de astăzi a fost că țigările electronice sunt ca un fel de centură de siguranță pentru șoferi. Nu elimină complet riscul de a afecta sănătatea, tot așa cum centura de siguranță nu elimină șansa ca un șofer să devină victimă într-un accident. Dar, țigările electronice reduc foarte mult șansele ca un fumător să se îmbolnăvească, tot așa cum centura de siguranță protejează des un șofer într-un accident.

Adevăr versus minciună despre țigările electronic

  • – Fals: substanțele folosite la vaping conțin carcinogeni și sunt periculoase.
  • – Adevăr: Vaporii emanați de vaping nu conțin gudron sau monoxid de carbon.
  • – Fals: Vapingul este la fel de nociv ca și fumatul.
  • – Adevăr: Țigările electronice sunt cu 95% mai puțin nocive decât fumatul conform unui studiu realizat de Public Health England, o agenție de sănătate a guvernului britanic. O țigară electronică conțin doar 700 din cei 7.000 de compuși chimici (majoritatea nocivi) care se regăsesc într-o țigară.
  • – Fals: Țigările electronice nu îi ajută cu adevărat pe fumători să se lase de fumat.
  • – Adevăr: Conform unor studii din Marea Britanie, șansele fumătorilor de țigări electronice sunt cu 95% să se lase de fumat, dacă vor acest lucru, față de cei care nu folosesc nicio metodă de renunțare la fumat.
  • – Fals: Țigările electronice îi ajută pe minori să se apuse de fumat
  • – Adevăr: Un studiu publicat la începutul lunii aprilie de un consorțiu condu de Cardiff University și finanțat de National Institute for Health Research, cu participarea a 250.000 de tineri între 13 și 15 ani, arată că vaingul nu a dus la vreo mărire a numărului de fumători ș că că numărul de persoane minore care fumează este în continuă scădere

Sursa


About