Vrei să îți construiești singur casa? Iată ce trebuie NEAPĂRAT să știi!

  Top Tabu
  22/11/2019
  Comentariile sunt închise pentru Vrei să îți construiești singur casa? Iată ce trebuie NEAPĂRAT să știi!

Există mai multe motive pentru care ai putea alege să îți construiești singur casa: vrei să economisești bani, ai o idee pe care doar tu poți să o pui în practică sau vrei doar să încerci și această experiență.

Indiferent de motiv, este bine să fii conștient că este un proces complicat, pentru care trebuie să te pregătești bine din timp dacă vrei să ai la final o casă reușită, în care să locuiești cu plăcere.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere înainte să începi construcția:

1. Fă-ți un program pe zile

Atunci când ai un plan bine pus la punct, scris undeva unde îl vezi zilnic, vei fi mai motivat să te încadrezi cu construcția în zilele stabilite pentru fiecare etapă: turnarea fundației, instalarea sistemului electric, tencuiala și multe altele.

E important să adaugi câteva zile în plus pentru fiecare pas și să fii pregătit pentru evenimentele neprevăzute care pot întârzia construcția: furtună, materiale comandate care nu au venit la timp, îmbolnăviri etc.

2. Alege materiale de construcție de calitate

Pentru că îți dorești ca locuința construită de tine să reziste mult în timp, poate chiar să o lași moștenire copiilor tăi, este important să acorzi o mare atenție materialelor pe care le folosești.

Spre exemplu, plăcile osb sunt recunoscute pentru rezistența și elasticitatea lor. Acestea pot fi folosite atât la exterior, cât și la interior, pentru acoperișuri, pardoseli sau pereți. Au avantajul că sunt ieftine și nu sunt atacate de dăunători, comparativ cu alte produse din lemn.

3. Compartimentează inteligent spațiul

Dacă alegi să îți construiești singur casa, doar cu ajutorul familiei și prietenilor, fără să angajezi o echipă de construcții, trebuie să fii conștient că poți alege o casă cu un singur nivel, până la înălțimea de trei metri, pentru a nu fi un proiect mult prea complicat.

Astfel, trebuie să te gândești bine cum vei compartimenta casa în așa fel încât să nu îți lipsească nimic. Încearcă să folosești la maximum spațiul pe verticală și să utilizezi obiecte de mobilier extensibile.

4. Ai în vedere economisirea energiei

Poate crezi că economisirea energiei este ceva la care trebuie să te gândești abia la final, când alegi tipuri de becuri sau utilități. Dar există câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le faci încă din faza de proiectare a casei.

Spre exemplu, geamurile camerelor principale ar trebui să fie orientate spre sud, ca să te bucuri de lumina și căldura soarelui cât mai mult timp. Pentru baie și bucătărie, alege geamuri mai mici ca să împiedici risipirea căldurii. Mai mult, izolarea termică este foarte importantă. Dacă este făcută corect, vei avea mai puțin de plătit pentru încălzire.

5. Verifică legile care reglementează spațiul unde urmează să construiești

Pentru început, după ce ai achiziționat terenul, trebuie să obții o autorizație de construcție pentru suprafața pe care urmează să o construiești. Apoi ai nevoie de un plan care să fie aprobat de un arhitect.

Mai apoi, sunt legi mai ascunse care este posibil să îți scape. Spre exemplu, dacă ai voie să te conectezi la conducta de apă, canalizare sau dacă trebuie să tragi cabluri de telecomunicații pe sub pământ. Informează-te și pune-ți la punct toate aceste lucruri pentru a-ți duce planul la bun sfârșit.

Chiar dacă pare intimidant să îți construiești propria casă, cu multă muncă și cu informațiile potrivite, vei reuși să ridici o locuință de care vei fi mândru și pe care o vei numi “acasă” mult timp.

Sursă foto: Shutterstock.com


About