Sablare lemn – un procedeu care poate sa redea frumusetea elementelor din lemn

  Top Tabu
  21/12/2020
  Comentariile sunt închise pentru Sablare lemn – un procedeu care poate sa redea frumusetea elementelor din lemn

Sablarea este un procedeu de curatare a suprafetelor utilizand materiale si echipamente specifice in scopul de a elimina reziduurile si de a pregati totul pentru o finisare sau prelucrare ulterioara.

Indiferent cat de superficial sau in profunzime ar fi mizeria de pe suprafata de lemn, utilizand materialul si echipamentul potrivit se pot obtine rezultate perfecte. Afla din articolul nostru ce tehnici si metode poti folosi pentru sablare lemn.

Sablarea lemnului, un procedeu cu numeroase aplicatii

Prin sablarea lemn se pot restaura foarte multe elemente incepand de la sculpturi pana la mobilier pentru interior sau exterior. De asemenea, sablarea se poate utiliza si pentru a reda aspectul de nou al finisajelor din lemn a cabanelor. Este o modalitate foarte eficienta, ecologica si economica prin care se pot obtine o serie de avantaje precum cele enumerate mai sus. Despre sablare, mai trebuie sa spunem ca este una dintre cele mai putin costisitoare modalitati prin care suprafetele pot sa isi recapete aspectul de altadata.

Pentru sablarea suprafetelor din lemn se foloseste sarea ca material deoarece este cel mai putin nociv si daunator pentru mediu si sanatatea umana. Se mai pot folosi coji maruntite de nuca ori fragmente de piatra ponce. Materialele pentru sablarea lemnului se aleg in functie de nivelul maxim recomandat lemnului, tariei lemnului, diferentierii intre rasinoase si stejar sau varsta lemnului. Fibra lemnoasa este compusa din fibre mai dure sau mai moi in functie de specie, motiv pentru care se recomanda un tratament diferit.

Lemnul renaste in urma procedurii de sablare si capata un aspect de nou care poate sa infrumuseteze orice design interior sau exterior. Sablarea lemnului este un procedeu cu o larga raspandire fiind utilizat atat in sfera industriala cat si pentru lucrari de restaurari rezidentiale sau din locuri publice. Dupa sablare lemn, suprafata isi recapata aspectul, putand fi lacuit, vopsit sau tratat impotriva daunatorilor, astfel incat sa se poata intretine cat mai corespunzator.

In special daca ai mobilier din lemn masiv si este deja destul de vechi atunci poti sa il restaurezi prin sablare lemn. Trebuie retinut ca sablarea lemnului nu se poate aplica in cazul furnirului deoarece acesta este destul de subtire si poate sa crape.

Mai ales in domeniul producerii mobilierului din lemn, sablarea este un pas important pentru a finisa produsele finite dupa dorinte. Unele persoane prefera mobilierul cu suprafata lucioasa, altii prefera sa aiba un aspect mai mat sau chiar sa se vada fibrele lemnoase.

Sablarea lemnului, un procedeu care necesita purtarea de echipament de protectie

In special atunci cand se foloseste pentru restaurare aceasta modalitate de sablare lemn este deosebit de eficienta deoarece in comparatie cu alte modalitati de curatare poate sa ofere cele mai bune rezultate.

Cei care lucreaza cu echipamente pentru sablare lemn trebuie sa poarte un echipament de protectie, inclusiv un tub de oxigen, asemenea scafandrilor, care nu este un moft deoarece aerul poate sa devina greu de respirat in momentul in care se incepe procedeul. In cazul aplicatiilor casnice sablarea lemnului este un procedeu simplu si destul de rapid de realizat insa, in momentul in care se utilizeaza echipamente de putere si este vorba despre suprafete mari atunci este mai mult decat esential ca lucratorul sa se protejeze. 


About