Zilele Constantin Brâncoveanu la Horezu

  Top Tabu
  23/10/2019
  Comentariile sunt închise pentru Zilele Constantin Brâncoveanu la Horezu

Zilele Constantin Brâncoveanu, eveniment organizat de Fundația Alexandrion în colaborare cu Primăria Orașului Horezu cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Râmnicului, s-au desfășurat în perioada 18-20 octombrie și au debutat într-o atmosferă plină de spiritualitate și cultură istorică sub acoperământul Mănăstirii Hurezi, ctitorie brâncovenească.

Evenimentul ”Zilele Constantin Brâncoveanu” a evidențiat, în două secțiuni influențele brâncovenești la ora actuală: conferința ”Constantin Brâncoveanu – Genealogie și istorie” și concursul de eseistică și creație literară ”Sacrificiul lui Constantin Brâncoveanu”.

Motivarea organizării acestui eveniment a fost dată chiar de președintele Fundației Alexandrion, domnul Nawaf Salameh:  ”În România este necesară promovarea tiparelor comportamentale corecte, juste, valorificând astfel principii de conduită morală. Familia Brâncoveanu ilustrează un model de loialitate, demnitate și smerenie întru credință, urmărind dezvoltatea sănătoasă a generațiilor următoare.

În Fundația Alexandrion valoarea familiei este pusă la rang de cinste și încercăm să promovăm acest lucru”, a declarat domnia sa.

Dezbaterea cu subiectul ”Constantin Brâncoveanu – Genealogie și Istorie”, desfășurată în sala Divanului, din cadrul Palatului Domnesc (actualul muzeu al Mănăstirii Hurezi) a reprezentat deschiderea oficială a zilelor dedicate Sfântului Martir. Cea de-a doua secțiune a evenimentului, derulată la Casa de Cultură din Horezu, jud. Vâlcea, s-a referit la ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului de eseistică și creație literară ”Sacrificiul lui Constantin Brâncoveanu” lansat anterior.

Conferința ”Constantin Brâncoveanu – Genealogie și Istorie” a debutat într-o sală arhiplină, prin discursul academicianului Răzvan Theodorescu, președinte executiv al Premiilor Constantin Brâncoveanu:

După Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, urmează într-o continuitate directă, logică și reușită, Zilele Constantin Brâncoveanu la Hurezi. Este o nouă inițiativă a Fundației Alexandrion care completează inițiativa precedentă. Astăzi, practic, am inaugurat aceste zile, Brâncoveanu, și sper că și în anii următori vom ști ce să facem din locul acesta atât de brâncovenesc.” a conchis domnia sa.

Alegerea Mănăstirii Hurezi drept cadru pentru desfășurarea primei părți a evenimentului ”Zilele Constantin Brâncoveanu”, este motivată de calitatea acestui edificiu de a fi parte din patrimoniul UNESCO, fiind în același timp ctitorie Brâncovenească. Domnitorul Constantin Brâncoveanu s-a îngrijit în mod deosebit de existența acestui lăcaș de cult, reprezentând locul unde acesta și-a dorit să își găsească liniștea veșnică.

La prezidiul vorbitorilor i s-au alăturat moderatorului acad. Răzvan Theodorescu, dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics, autor al lucrării ”Documente de la Constantin Brâncoveanu referitoare la Mănăstirea Argeșului (1688-1703)” și doamna Iuliana Mateescu, coordonator al proiectului de film „Maria, Doamnă a toată Ungrovlahia“ . Aceasta a susținut un monolog emoționant, care a sensibilizat ampla audiență, amintind despre arhitectura morală a feminității:

” Eu m-am apropiat de familia Brâncoveanu încercând să cunosc, să mă apropii de sufletele lor, de familia lor, de ceea ce au fost ei ca oameni dincolo ca ei să fi fost niște personalități ale istoriei. […] Îmi exprim bucuria că se întâmplă încă în România astfel de întâlniri. Cred că a fost un eveniment cu o încărcătură deosebită care s-a simțit în sală.”

Mențiunile dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics au făcut apel la asimilarea conceptelor artistice și istorice:

” Materialul pe care l-am prezentat astăzi, intitulat << Steme și sigilii de pe documentele emise în cancelaria lui Constantin Brâncoveanu, referitoare la Mănăstirea Hurezi >>, prezintă cu ajutorul heraldicii și sigilografiei, steme din frontispiciul acestor documente și sigiliile cele mai reprezentative care validează documentele în cauză. […] M-aș bucura ca și pe viitor Fundația Alexandrion să organizeze și totodată să susțină asemenea evenimente culturale de top și chiar cel de astăzi a fost unul de referință deoarece a fost organizat în cel mai reprezentativ monument monarhal din țară.”, a declarat dr.Szemkovics.

Cea de-a doua parte a evenimentului s-a concretizat în ceremonia de premiere a câștigătorilor și concursului de eseistică și creație literară ”Sacrificiul lui Constantin Brâncoveanu”. Anul acesta competiția s-a adresat liceenilor din cadrul Liceului ”Constantin Brâncoveanu” din orașul Horezu. Din cei 22 de participanți, câștigătorii competiției au fost desemnați: Maria Teodora Vulpe, premiul I, Anca Drumeși, premiul al II-lea, Vasile Rareș Prodescu, premiul al III-lea, Andreea Elena Vlăduț, mențiune, Țepuși Raluca Elena, mențiune și Florentina Ioana Iana, mențiune specială.

Un spectacol de dans și muzică folclorică a precedat festivitatea de premiere a concursului. Comunitatea locală a manifestat un interes deosebit pentru evenimentul ”Zilele Constantin Brâncoveanu”, proiect care face parte din portofoliul bogat al Fundației Alexandrion, având ocazia să se apropie mai mult de valorile întruchipate de patronul său spiritual, domnitorul Constantin Brâncoveanu.


About