Bebeluș cu intoleranță la lactoză: ce lapte îi oferim?

  master
  12/01/2022
  Comentariile sunt închise pentru Bebeluș cu intoleranță la lactoză: ce lapte îi oferim?

Intoleranța la lactoză afectează 7-20% din populația albă americană. Dacă bănuiești că și bebelușul tău suferă de această afecțiune trebuie să mergi cu el la medic de urgență pentru a elimina lactoza din alimentația sa. Medicul va pune un diagnostic precis și se va asgura de faptul că bebelușul nu este alergic la proteinele din laptele de vacă. Alergia la proteinele din lapte de vacă (APLV) și intoleranța la lactoză sunt adesea confundate deoarece unele din simptomele digestive sunt similare și ambele sunt datorate laptelui consumat de bebeluș.

Indiferent de medicamentele luate, fie că este vorba de Aspirin Cardio sau Mioval Plus sau de laptele de oferit bebelușului, trebuie să cerem întotdeauna sfatul medicului specialist. Atât în cazul bebelușilor cât și în cazul adulților, intoleranța la lactoză este o intoleranță alimentară provocată de zahărul natural din lapte cunoscut sub numele de lactoză. Deficiența (lipsa) sau absența lactazei, enzima care digerează lactoza, este responsabilă de această afecțiune.

Cum se manifestă intoleranța la lactoză?

Manifestările clinice sau simptomele acestei intoleranțe afectează doar sfera digestivă. Lactoza nedigerată în intestin este fermentată de bacteriile colice generând gaze/balonare, crampe/dureri abdominale, diaree, greață sau vărsături. Dacă copilul tău prezintă aceste simptome consultă medicul pediatru care va fi în măsură să pună un diagnostic corect și va propune un tratament adecvat nevoilor sale.

Există trei tipuri de intoleranță de lactoză

Intoleranța congenitală la lactoză. Această afecțiune este una extrem de rară. Aceasta este legată de un defec genetic. Lactaza este complet absentă, drept urmare, copilul este incapabil să digere lactoza.

Intoleranța primară la lactoză. Este cea mai comună formă de intoleranță. Este în strânsă legătură cu diminuarea activității lactazei odată cu debutul diversificării alimentare. Este vorba despre o reducere genetică programată a activității lactazei după perioada de diversificare. Mici cantități de lactoză sunt, cu toate acestea, tolerate.

Intoleranța secundară la lactoză. Implică o patofiziologie subiacentă (diaree spre exemplu) care este responsabilă de deficitul de lactază și de malabsorbția ulterioară a lactozei. În această situație, intoleranța la lactoză este tranzitorie.

Există lapte praf fără lactoză?

Da, există mai multe tipuri de lapte praf fără lactoză, pentru copiii intoleranți. Este disponibil în farmacie și, în mod ideal, ar trebui să ceri sfatul medicului pediatru înainte de a-l oferi copilului. Laptele praf fără lactoză nu este reomandat copiilor care sunt alergici la proteina din lapte de vacă.

Este intoleranța la lactoză ereditară?

Da, dar în cazuri extrem de rare. Dacă intoleranța la lactoză are un caracter genetic care face să fie mai frecventă în unele familii decât în altele, nu are niciun fel de caracter ereditar, în afară de cazuri extrem de rare de deficit congenital în lactază. Semnele acestei afecțiuni sunt următoarele: pierdere în greutate, diaree și vărsături. Odată ce diagnosticul este pus, medicul va recomanda un lapte praf fără lactoză, după care o alimentație fără lactoză în mod permanent.


About