Cazinoul abandonat în România – una dintre cele mai uimitoare clădiri din Europa

  Top Tabu
  10/01/2019
  Comentariile sunt închise pentru Cazinoul abandonat în România – una dintre cele mai uimitoare clădiri din Europa

Multe legende, istorii și povești spun despre influența jocurilor de noroc asupra civilizației noastre. Mitologia hinduistă  este plină cu referințe despre jocul de zaruri, iar dovezi istorice pot fi găsite din anul 3200 Î. Hr. Se spune că zeița Parvati a jucat zaruri cu soțul ei Schiva. Shiva a pierdut tot, inclusiv șerpii care îl împodobeau. În urma acestui joc, Shiva a fost nemulțumit și a plecat în pădure să caute ajutorul lui Vishnu, care i-a promis că o să-l ajute. Prin puterile sale magice, Vishnu a întors jocul și Shiva și-a recâștigat tot. Parvati a suspectat ceva și l-a amenințat pe Shiva că va suporta consecințele daca trișează. Atunci a apărut Vishnu spunându-i adevărul lui Parvati. Le-a adus aminte că viața este un joc de zaruri, uneori câștigi, alteori pierzi. Jocurile de noroc nu trebuie să le afecteze ci doar să le permită să simtă fascinația momentului. Ca să aveți șansa să simțiți adrenalina rezultatelor imprevizibile ale jocurilor de noroc, puteți vizita site-ul https://www.cazinouri.org/, însă noi vă propunem o poveste adevărata, un joc de zaruri, cu rezultate nebănuite și întorsături dramatice,  care a început în anul 1910 la Constanța și nu s-a terminat nici până în zilele noastre.



Clădirea Cazinoului din Constanța este ridicată pe o stâncă și parcă face parte din Marea Neagra, ci nu aparține orașului. Acest aspect este subliniat și prin decorațiunile, inspirate de mare. Istoria cazinoului este turbulentă încă de la început. Fostul oraș Tomis, astăzi Constanta, este cel mai vechi oraș continuu locuit în Romania, iar portul este cel mai mare din Marea Neagra și unul dintre cele mai mari din Europa. La începutul anilor 1900 Europa a fost cuprinsă de stilul Art Nouveau și nici România nu a stat departe de această tendință. Primarul Constanței la acea vreme – Cristea Georgescu, l-a angajat pe Daniel Renard, un arhitect roman, născut în Elveția, să creeze un cazinou. În anul 1905 el a prezentat primele planuri ale viitorului cazinou dar turbulențele în guvern au dus la schimbări. La putere au venit conservatorii care doreau un stil clasic și tradițional. Noul primar – Ion Bănescu, a luat planurile lui Renard și l-a angajat pe arhitectul local Petre Antonescu ca să finalizeze proiectarea clădirii. În anul 1907, Grigorescu a fost reales ca primar și cu el s-a reîntors și vechiul arhitect. Înainte ca această construcție să fie terminată, fundația a fost modificată de trei ori. În anul 1909 au fost angajați arhitecții Ion Micu și Dimitrie Maimarolu și inginerul Elie Radu pentru a evalua construirea cazinoului și pentru a decide care planuri să fie luate în considerare. Construcția a continuat după proiectul lui Renard. Cazinoul a fost deschis în august, anul 1910, dar lucrările de finalizare au continuat încă 2 ani. Când a fost terminat, cazinoul a fost cea mai mare construcție din România de acest gen, iar costul acesteia a depășit de șapte ori estimările inițiale. După finalizarea construcției, cazinoul a fost criticat de presa locala, fiind numit „monstru” și „de prost gust”.

La deschiderea cazinoului a participat prințul Ferdinand. În anul 1914 la cazinoul din Constanța a fost organizată o gală regală la care a participat și familia imperială rusă. A fost un eveniment istoric deoarece aceasta a fost prima întâlnire între regele Carol I al României și țarul Nicolae al II-lea al Rusiei, pe teritoriul României, dar a fost și ultima vizită în străinătate, făcută de familia imperială. În  ciuda comentariilor negative, cazinoul a devenit foarte popular printre turiștii europeni bogați. A funcționat cu succes până în anul 1916. Pe vremea Primului Război Mondial a fost transformat într-un spital militar. În timpul unui atac la Constanța, a fost bombardat și podeaua și acoperișul au fost distruse. Istoria continuă în anul 1917, când această clădire și-a preluat funcțiile de cazinou, dar într-o măsură mai mică, din cauza deteriorării, iar în anul 1934, Renard a fost rechemat pentru a asista la reconstruirea cazinoului. Au urmat încă 12 ani de glorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost încă o dată grav afectat. În anul 1951 cazinoul a fost complet renovat, dar viitorul lui părea mult mai nesigur decât în timpul războaielor.

După ce a scăpat de bombardări, cazinoul a fost doborât de legile împotriva jocurilor de noroc. Din anul 1960 până în anul 1989, cazinoul din Constanța făcea parte din Consiliului de Turism din România și a fost exploatat ca o atracție turistică, dar costurile clădirii au fost mult prea mari în comparație cu bugetul Consiliului. În anul 1986, cazinoul a fost renovat cu un decor nou, corpuri de iluminat și vitralii. În anul 1990 controlul clădirii cazinoului a fost preluat de către orașul Constanța. Nici următorii ani nu au fost prea benefici pentru această bijuterie. Drepturile asupra clădiri treceau de la Compania Națională de Investiți către orașul Constanța și invers. În aprilie 2016, doi cetățeni au început o petiție online pentru a salva Cazinoul din Constanța și a include clădirea în lista „Șapte Minuni ale României”. În anul 2018 Cazinoul din Constanța a fost inclus în lista celor „7 minuni” ale Europei aflate în pericol. Astăzi, această clădire este una dintre cele mai populare destinații ale României. Aici se află primul acvariu public, au loc multe evenimente naționale și internaționale. În octombrie, anul 2018 au început lucrările de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța. Monumentul va fi astfel conservat până când Compania Naționala de Investiții va începe restaurarea acestuia. Fiind o emblema al orașului și având o importanță inestimabilă pentru România, sperăm că fostul cazinou va fi salvat înainte ca valurile mării să-l distrugă pentru totdeauna.



Tags —


About