Ce este Monitorul de tip Holter și Cum Funcționează?

  Top Tabu
  26/03/2022
  Comentariile sunt închise pentru Ce este Monitorul de tip Holter și Cum Funcționează?

Bolile cardiovasculare reprezintă, din păcate, o problemă medicală care afectează un procent semnificativ din populația globului într-o etapă a vieții, fie că intervine precoce sau la o vârstă mai înaintată. Există mai multe metode de a le identifica și a le ține sub control.

Valorile tensiunii arteriale reprezintă un indicator important în ceea ce privește starea de sănătate. O tensiune arterială normală nu trebuie să depășească 120/80 de milimetri coloană de mercur. În funcție de caz, o tensiune mai ridicată de 140/90 poate reprezenta un indicator al hipertensiunii, care aduce automat cu sine un risc crescut. 

Aceasta reprezintă o afecțiune des întâlnită în rândul românilor adulți de toate vârstele. Drept consecință, bolile cardiovasculare reprezintă una dintre cauzele principale ale deceselor înregistrate pe teritoriul țării noastre. Cea mai bună modalitate de prevenție o reprezintă controalele medicale și efectuarea tuturor analizelor recomandate de medicul specialist – cardiologul.

Dacă ați avut vreodată probleme cu inima sau alte complicații conexe, atunci este posibil să fi întâlnit și să cunoașteți anumite tipuri de monitoare cardiace. De asemenea, știți că rice procedură sau analiză medicală are tendința de a transmite un sentiment de disconfort sau nesiguranță pacientului care urmează să o efectueze. 

Acest lucru apare adesea din cauza lipsei de informații care să pregătească emoțional pacientul pentru ceea ce urmează să se întâmple și pentru rezultatele care ar putea fi obținute. De aceea, considerăm extrem de important să vă expunem cât se poate de clar tot ce trebuie să știți despre aceste tipuri de monitorizare și verificare a sănătății cardiace.

Există mai multe tipuri de teste, care sunt non-invazive, folosite pentru a analiza starea de sănătate a pacientului. Unul dintre cele mai folosite este testul de efort EKG. Acesta se recomandă de obicei doar celor care prezintă risc cardiovascular sau care întâmpină simptome specifice. 

De aceea, nu este folosit pentru controalele de rutină, care nu pot, însă, evalua cu exactitate starea de sănătate deoarece există multe persoane care nu au simptome înainte de instalarea bolii. 

Totuși, testul EKG nu este suficient în cazul tuturor pacienților pentru a da diagnosticul final și implicit tratamentul potrivit, de care aceștia au nevoie pentru a-și continua viața fără griji.

Monitorizarea Holter este un tip de monitorizare cardiacă non-invazivă, care asigură înregistrarea tensiunii arteriale non-stop timp de 24 de ore, chiar și în timp ce pacientul în cauză doarme. Acest lucru este posibil deoarece un monitor Holter este un dispozitiv portabil care funcționează cu baterie și implicit nu trebuie să fie conectat la priză sau la alte aparate. 

Datele colectate prin intermediul acesteia pot fi extrem de utile medicului specialist cardiolog să observe eventualele tulburări de ritm sau să identifice hipertensiunea arterială.

Acest lucru este posibil prin utilizarea unui apărat care funcționează pe principiul tensiometrului normal. Principalele diferențe constau în gradul de portabilitate, modul de așezare și durata de timp pe care se extinde întreaga procedură. 

Pentru pacient, procesul nu este complicat și îi permite să își continue în voie activitatea. Acest aparat este purtat asemenea unei curele, o componentă a acestuia fiind înfășurată în jurul unui braț. Pentru a vă face o idee, vă puteți gândi la tensiometrul normal, care este așezat tot în jurul brațului. Totuși, cureaua monitorului Holter nu strânge excesiv.

Deși poate părea destul de complicat, dispozitivul nu afectează desfășurarea activităților zilnice și nu se observă, deoarece este acoperit de haine. Astfel, pentru a vă bucura de înregistrarea valorilor tensionale în acest mod nu trebuie să depindeți de șederea la un cabinet sau de spital, ci vă puteți deplasa oriunde doriți.

Interpretarea reprezinta faza finală a întregului proces. Aceasta are loc după scurgerea celor 24 de ore, întreruperea analizei și înapoierea aparatului la cabinetul medical care l-a pus la dispoziția pacientului.

Rezultatele sunt interpretate de către medicul specialist cardiolog în funcție de media valorilor înregistrate pe parcursul măsurătorii, atât în timpul activității, cât și în timpul somnului. Acesta ține cont de faptul că mediile normale pentru starea de veghe și perioada de odihnă sunt diferite.

În concluzie, un monitor Holter va oferi o imagine completă asupra activității inimii, care este absolut necesară pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiace, având un grad de acuratețe mult mai ridicat decât testul EKG. 

Deci, puteți observa că nu există niciun aspect legat de întreaga procedură care să vă trezească neliniștea. În cazul în care există informații care nu vă sunt clare, nu ezitați să cereți medicului dumneavoastră detalii suplimentare. Încercați să mențineți o stare relaxată și să abordați situația cu calm.

Ar trebui să fiți conștient de importanța sănătății inimii dvs. și de faptul că orice simptom de durere, disconfort în zona pieptului poate indica instalarea unei boli cardiace sau a unor probleme cu inima. Pentru a obține un tratament eficient, nu ezitați să apelați cât mai repede la medicul specialist și să efectuați cu încrederea controlul indicat de acesta. 


About