Breaking News

Colectiv – șase persoane au fost trimise în judecată

  ioana
  29/04/2016
  Comentariile sunt închise pentru Colectiv – șase persoane au fost trimise în judecată

colectiv

Procurorii Parchetului General au trimis în instanță dosarul Colectiv. Potrivit rechizitoriului, șase persoane sunt responsabile pentru tragedia din 30 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 64 de persoane.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul General, cei trei patroni de la clubul Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, precum și  Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist) sunt responsabilii celor întâmplate pe 30 octombrie. Într-un dosar separat au fost acuzați și doi foști angajați ai ISU, care ar fi fost conștienți de nerespectarea măsurilor de protecție din club, dar care nu au făcut nimic în această privință.

Patronii clubului sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală, precum și pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Din cercetări a reieșit că aceștia au încurajat depășirea numărului optim de persoane care puteau intra în local, nu au prevăzut localul cu mai multe căi de evacuare și au permis desfășurarea unui spectacol pirotehnic, deși în interiorul clubului nu existau condițiile necesare pentru ca un astfel de eveniment să se desfășoare corespunzător.

Daniela Niță, administratorul firmei de artificii, este acuzată că a procurat produse pirotehnice de la o firmă din Bulgaria, fără fișele tehnice și fără a traduce instrucțiunile de pe etichetele produselor. Aceste instrucțiuni erau în limba bulgară, iar ele specificau faptul că artificiile respective puteau fi folosite doar într-un spațiu deschis și amplasate în poziție verticală, pe un suport stabil și plat.

Pirotehnistul Viorel Zaharia a fost și el acuzat deoarece nu a respectat măsurile de siguranță impuse de lege în momentul instalării artificiilor.

Totodată, și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată deoarece toate omisiunile produse în tragica noapte de 30 octombrie au avut ca scop realizarea obiectului activității societăților comerciale.


About