Cum să îngrijești corect gingiile și dințișorii bebelușului

  ioana
  4 years ago
  0
  789

dințișorii bebelușului

Odată apăruți, dinții primari ai micuțului bebe trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pastă de dinți pentru copii se poate folosi când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pastă.

Este recomandat că periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind seară, înainte de culcare. Dacă părintele va arată copilului cum se spăla pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imită cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, această făcându-i să se simtă importanți, valorosi”, este de părere doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Pe cât posibil, este de evitat că cel mic să adoarmă cu biberonul cu lapte în gură, deoarece laptele favorizează înmulțirea bacteriilor, fermentarea și apariția “cariei de biberon”. Aceasta este cea mai frecventă afecțiune stomatologică la bebeluși și cauzează carierea dinților, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase și poate afecta dinții permanenți din os. La fel se întâmplă și atunci când copilul bea orice fel de lichide îndulcite din biberon (ceai, sucuri), care sunt deosebit de dăunătoare, deoarece îmbracă dinții în zahăr pentru perioade lungi de timp.

Și folosirea suzetei după vârstă de 2 ani este de evitat, multe studii confirmând că acest obicei provoacă deformări ale oaselor și modificări ale poziției dinților, care ulterior vor necesită purtarea unui apărat dentar. 

Mecanismul are loc în următorul fel: dinții de sus sunt împinși în față, împreună cu os cu tot, iar mandibula este împiedicată să se dezvolte către anterior. Desigur că suzetă este foarte utilă pentru confortul emoțional al copilului, iar încercarea de a renunță la folosirea ei trebuie făcută cu multă răbdare și blândețe, pentru a nu produce traume care să ducă la alte obiceiuri mai dăunătoare, precum sugerea degetului, ticuri nervoase, iritabilitate etc.”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

La rândul lui, obiceiul de a “ronțăi” tot timpul câte ceva este dăunător, fiind recomandată mai degrabă organizarea meselor, conform sfatului nutriționiștilor, în trei mese principale și două gustări. Bineînțeles, după masă este de preferat clătirea cu apă sau chiar periajul dentar, deoarece resturile alimentare rămase printre dinți fermentează și produc carii, iar sucurile carbogazoase, dar chiar și naturale, conțin acizi (acid citric din fructe, îndulcitori etc.) care scot calciul din dinți.

Părinții trebuie să fie atenți și la eventuale afecțiuni de tip ORL ale copilului (infecții, polipi, rinite alergice, deviație de sept etc.) care pot împiedica copilul să respire pe nas și este indicat să fie tratate încă din faza incipientă.

„Deși pare paradoxal, respirația pe gură oxigenează mai prost organismul și predispune copilul la carii prin simplul fapt că usucă dinții de saliva care are un rol protector. Nu în ultimul rând, acest obicei poate duce la apariția înghesuirilor dentare și modificărilor oaselor maxilare, care au loc atunci când obrajii presează maxilarul superior dinspre lateral, buza superioară lasă incisivii liberi, iar aceștia se deplasează mult spre înainte”, atenționeaza doamna doctor Mihaela Dan.

Este indicat ca cel mic să ia contact cu medicul stomatolog încă de la apariția primilor dințisori. Mai apoi sunt recomandate controale stomatologice periodice, pentru a descoperi și trata din timp orice problemă, înainte de apariția complicațiilor. Folosirea vizitei la dentist pe post de “sperietoare” pentru a cuminți copilul în diverse situații este de evitat, fiind o practică ce ar putea induce o teamă care să-l urmărească pe cel mic întreaga viață, chiar și ca adult.

 

Sursă articol: www.digi24.com


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *