Ministerul Sănătății va înființa un grup de lucru care va avea ca obiectiv îmbunătăţirea legislaţiei privind prețurile medicamentelor din România, a declarat luni secretarul de stat Andrei Baciu, potrivit 360medical.ro.
“În următoarea perioadă vom iniţia un grup de lucru care să analizeze îmbunătăţirea legislaţiei în ceea ce priveşte politica de preţuri. Tocmai pentru a putea face câţiva paşi, pentru a ne putea respecta angajamentele până la 1 aprilie şi având în vedere şi cealaltă discuţie cu privire la clawback, lucrurile au trebuit să fie făcute într-o formă separată”, a afirmat Baciu, la o dezbatere publică.
“Vom iniţia, în cel mai scurt timp, acest grup de lucru, care să aibă o abordare în primul rând participativă cu reprezentanţii industriei, asociaţiile de pacienţi, astfel încât să îmbunătăţim legislaţia şi să creăm o continuitate fără întrerupere a pacienţilor şi să îmbunătăţim de fapt accesibilitatea pacienţilor la medicamente la standarde europene”, a completat secretarul de stat, citat de Agerpres.
În ceea ce privește taxa clawback, autoritățile sunt aproape de implementarea unei soluții agreate de părțile interesate.
Citeşte şi: Probleme MARI pentru ex-magistraţii DNA Onea şi Negulescu – Instanţa supremă a validat trimiterea în judecată a celor doi iar dosarul se va judeca
“După cum ştiţi, o chestiune vizează taxa clawback, domeniu în care s-a lucrat intens în ultima perioadă. (…) Lucrurile în momentul de faţă sunt pe finalul analizelor. (…) Cum avem noi lucrurile în momentul de faţă ne duc în situaţia în care sunt multe medicamente care lipsesc de pe piaţă şi care dispar într-un mod continuu. Este evident că s-a ajuns într-un punct nesustenabil pentru pacienţii din România”, a explicat secretarul de stat.
“Aşa cum s-a făcut cu taxa clawback, aşa vom face şi politica de preţuri – vom aduce experţi la masă, evident că soluţia nu poate să fie decât una tehnică. Vom aduce toţi experţii la masă pentru a identifica atât modele europene, dar şi pentru a le adapta contextului local”, a mai spus Baciu.
Recent, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că părțile interesate au agreat o formulă de calcul a taxei clawback care urmează să fie pusă în practică cât de curând, însă nu a precizat dacă este vorba despre plafonarea anunțată de asociațiile producătorilor de medicamente.
Anterior, principalele asociații care reprezintă producătorii de medicamente prezenți pe piața din România au propus guvernului și partidelor politice plafonarea taxei clawback la 20% pentru medicamentele generice și la 25% pentru inovative, precizând că varianta a fost deja agreată în cadrul unei comisii inter-ministeriale.
360medical.ro a prezentat, în exclusivitate, informația că nivelul taxei clawback impuse producătorilor de medicamente a fost calculată la nivelul de 27,65% pentru ultimul trimestru al anului trecut de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în creștere față de nivelul din trimestrul anterior (când a fost de 26,49%).
Comisia inter-ministerială pentru revizuirea taxei clawback a fost formată anul trecut prin decizia premierului Ludovic Orban, fiind organizată sub conducerea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Sănătății.