Purtătorul de cuvânt al Maternității Giulești, Doru Pană, a declarat că părinții bebelușilor depistați cu stafilococ auriu ar trebui să dea în judecată personalul medical numai dacă are dovezi clare pentru a-și susține acuzațiile, subliniind că nu vede, totuși, motivul unui astfel de demers.
„Este opțiunea fiecăruia să dea în judecată. Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată, dar este opțiunea fiecăruia. Numai că părinții și pacienții din România ar trebui să fie atenți cu acest dat în judecată. Ei, dacă vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. Legea în România nu apără personalul medical, are doar obligații. Nu există dreptul personalului medical, ci numai dreptul pacientului. Omul acela, chiar dacă nu este vinovat, și a fost reclamat, este dus la Colegiul Medicilor, la Procuratură, Ministerul Sănătății. (…) Părinții trebuie să-și caute dreptatea în momentul în care există ceva clar. În momentul în care avem dovadă certă”, a declarat Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giulești), conform Mediafax.
Cristian Tudor Popescu, ANALIZĂ SPINTECĂTOARE a jocurilor politice din România: ‘Carmen Dan, femeia cu mustață pe frunte’
Precizările vin după ce Directia de Sănătate Publică București a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” București să sisteze internările începând de vineri, anunță Ministerul Sănătății.
„Conducerea DSPMB consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu dată 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească”, transmite Ministerul Sănătății.
Pe măsură ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol.
„Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat”, potrivit sursei citate.
Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul a 12 bebeluşi născuţi la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului, precizând că cei 11 angajaţii depistaţi cu infecţia respectivă urmează tratament şi activează în continuare.