Ești mai fericit fără Facebook? Află ce spun oamenii de știință

  ioana
  13/11/2015
  Comentariile sunt închise pentru Ești mai fericit fără Facebook? Află ce spun oamenii de știință

Din ce în ce mai mulți oameni folosesc social media zilnic, iar odată cu creșterea vânzărilor de smartphone-uri, a crescut și consumul de Facebook în rândul utilizatorilor. În aceste condiții apare inevitabil întrebarea: suntem mai fericiți datorită rețelelor sociale? 

facebook-mobile-app

Cercetătorii din cadrul Institutului de Fericire din Copenhaga și-au pus în mod serios această întrebare și au și încercat să găsească un răspuns corect din punct de vedere științific.

Utilizatorii Facebook sunt cu 39% mai nefericiți decât prietenii lor care au renunțat la utilizarea rețelei sociale.

Studiul a fost denumit ”Experimentul Facebook” și în cadrul acestuia au participat 1095 de oameni. În mod uzual, 9% dintre participanți intrau pe Facebook zilnic, 86% intrau ”des sau foarte des”, iar mai bine de trei sferturi dintre respondenți utilizau Facebook pentru 30 de minute sau mai mult în fiecare zi.

Participanții au fost rugați să facă o evaluare a propriilor vieți înainte și după experiment, pe diferite dimensiuni. Una dintre întrebări era ”În general, cât de satisfăcut ești azi cu viața ta?” Apoi, participanții au fost împărțiți în două grupuri: 1) grupul de tratament – care nu a avut voie să folosească Facebook timp de o săptămână și 2) grupul de control – care trebuia să folosească Facebook ca și până atunci.

article-1149207-034BAD58000005DC-704_468x312

În timp ce nivelul de fericire al grupului de control a rămas în jurul aceleiași valori și înainte și după experimentul de o săptămână, rezultatele au fost foarte diferite în cazul grupului care nu a mai utilizat Facebook. Nivelul de fericire al acestora după o săptămână fără Facebook era mai mare nu numai decât propriul nivel al fericirii anterior experimentului, dar și mai mare decât nivelul de fericire al celor care au continuat să utilizeze Facebook.

screen_shot_2015-11-11_at_12.04.47_pm

În plus, oamenii din grupul de tratament s-au simțit mai puțin triști și singuri decât în trecut. De asemenea, activitățile lor sociale s-au înmulțit și se simțeau cu 18% mai satisfăcuți de propriile vieți.

Explicația oferită de Institutul de Fericire pentru aceste rezultate este că avem tendința de a fi mai fericiți atunci când nu avem cu ce compara propria viață, decât atunci când ne focusăm pe ceea ce au alții, lucru pe care îl facem în mod inevitabil atunci când utilizăm Facebook.

 


About