Top 10 fenomene ciudate ale minții umane

  ioana
  19/11/2015
  Comentariile sunt închise pentru Top 10 fenomene ciudate ale minții umane

Oricât de multe am ști despre creierul uman, în definitiv acesta rămâne tot un mister pentru noi. Deși deținem destul de multe informații despre fenomenele mentale pe care le experimentăm, specialiștii în domeniu încă nu au găsit sursele exacte ale acestor episoade. Iată care sunt cele mai ciudate fenomene ale minții umane: 

10. Déjà Vu

deja-vu-7

Déjà Vu este experiența de a fi convins că ai mai experimentat sau văzut o situație cu totul nouă în trecut. Senzația este că ai mai trăit acel lucru sau că evenimentul în sine se repetă. Fenomenul este adeseori acompaniat de senzația de familiaritate, dar și de ”ciudat”. De cele mai multe ori atribuim unui vis senzația experienței anterioare, dar uneori chiar suntem convinși că am mai fost în acel loc, cu acei oameni, vorbind acele lucruri.

9. Déjà Vécu

dejavecu

Déjà Vécu este ceea ce majoritatea oamenilor experimentează de fapt atunci când au impresia că au un déjà vu. În timp ce atunci când ai un déjà vu, ai senzația că ai mai văzut acel lucru înainte, în cazul unui déjà vécu ai aceeași senzație, dar cu foarte multe detalii, cum ar fi că recunoști mirosuri și sunete. În acest moment, de cele mai multe ori simți și că știi ceea ce urmează să se întâmple.

8. Déjà Visité

dejavisite

Déjà Visité este o experiență mai puțin comună și implică a recunoaște un loc pe care de fapt nu l-ai mai văzut. De exemplu, s-ar putea să știi drumul printr-un oraș nou deși nu ai mai fost acolo, având totodată senzația că este imposibil ca tu să ai cu adevărat acele cunoștințe. Déjà Visité este despre experiențe spațiale și geografice, în timp ce déjà vécu se referă la întâmplări temporale. Nathaniel Hawthorne a scris despre o astfel de experiență în cartea sa, ”Vechea noastră casă”, în care a vizitat ruinele unui castel pe care îl cunoștea foarte bine, deși nu îl vizitase niciodată. Ani mai târziu și-a dat seama că citise un poem scris de Alexander Pope, în care castelul era descris cu acuratețe.

7. Déjà Senti

dejasenti

Déjà Senti este impresia că ai mai simțit acel lucru. Acesta este un fenomen exclusiv mental, care rămâne în memoria ta după ce s-a consumat. ”Reamintirea” este declanșată de vocea unei alte persoane, ori chiar de propria voce. Un exemplu este că poți avea impresia că tocmai ai vorbit, dar imediat după aceea realizezi că n-ai scos un cuvânt.

6. Jamais Vu 

1192499863

Jamais Vu (nemaivăzut) descrie o situație familiară pe care nu o poți recunoaște. Este considerat a fi opusul unui déjà vu. Persoana care experimentează acest fenomen nu recunoaște situația deși este rațional conștient că a mai experimentat-o. În termeni mai simpli, acest fenomen are loc și atunci când repeți același cuvânt de foarte multe ori, până când ți se pare ciudat și începi să te îndoiești că aceea este forma sa corectă.

5. Presque Vu

presquevu

Presque Vu este similar expresiei ”îmi stă pe limbă”, așadar este senzația că urmează să ai o epifanie, însă aceasta nu mai vine. Termenul ”presque vu” înseamnă ”aproape văzut”.

4. L’esprit de l’escalier

escalier

L’esprit de l’escalier (spiritul scării) este senzația de a veni cu o replică combativă excelentă, dar după ce cearta s-a terminat. Fraza poate fi folosită pentru a descrie revanșa la o insultă, așadar o remarcă inteligentă care a venit însă prea târziu pentru a fi folosită. Fenomenul este însoțit de regretul sau oftica datorată faptului că nu ți-a venit replica în minte atunci când trebuia.

3. Deziluzia Capgras

capgras

Deziluzia Capgras este fenomenul prin care ai impresia că un prieten apropiat sau un membru al familiei a fost înlocuit de un impostor care arată identic. Rădăcina acestui fenomen se poate afla în credința din timpul Evului Medieval că unii copii sunt furați și înlocuiți cu ființe magice, ori cu mitul actual conform căruia extratereștrii încearcă să ne cucerească furându-ne corpurile. Această deziluzie se întâlnește cel mai des în cazul celor care suferă de schizofrenie, dar și în cazul altor tulburări psihice.

2. Deziluzia Fregoli 

fregoli

Deziluzia Fregoli este un fenomen rar al minții umane în care o persoană este convinsă că mai multe persoane sunt de fapt aceeași persoană, care are scopul de a o persecuta. Boala a fost numită după actorul italian Leopoldo Fregoli, care era renumit pentru abilitatea sa de a-și schimba înfățișarea într-un timp record în timpul reprezentațiilor. Acest fenomen a fost pentru prima oară raportat în anul 1927, atunci când o femeie de 27 de ani era convinsă că doi actori pe care îi văzuse în piese de teatru o persecutau, deghizându-se în persoane apropiate ei.

1. Prosopagnosia 

prosopagnosia

Prosopagnosia este fenomenul prin care o persoană nu este capabilă să recunoască fețele oamenilor cunoscuți, ori obiecte pe care ar trebui să le știe. Oamenii care experimentează acest fenomen al minții sunt de obicei capabili să recunoască persoanele respective după alte caracteristici, cum ar fi parfumul, tunsoarea sau sunetul vocii.


About