UNICAT. Terapia pentru o afecţiune gravă în rândul femeilor

  Top Tabu
  28/05/2019
  Comentariile sunt închise pentru UNICAT. Terapia pentru o afecţiune gravă în rândul femeilor

Una dintre cele mai frecvente forme de neoplasm, mai ales în rândul femeilor, este cancerul tiroidian, care beneficiază în prezent de terapie izotopică. Medicina nucleară a dezvoltat conceptul de imagistică moleculară, fiind o metodă de investigare foarte utilă în cazul pacienţilor oncologici.

De regulă, această formă de terapie este aplicată în cazurile de cancer tiroidian diferențiat, ca tratament curativ, după tiroidectomie, pentru distrugerea tuturor resturilor de țesut tiroidian. Studiile medicale au demonstrat că terapia cu iod radioactiv aduce beneficii vitale pacienților, prin scăderea ratei de recidivă și îmbunătățirea şanselor de vindecare. Prognosticul de supraviețuire la 20 de ani după efectuarea tratamentului specific este de circa 85– 90%.

Citeşte şi: Salvarea pentru boala care afectează bărbaţii între 40 şi 50 de ani

TRATAMENT EXCEPŢIONAL

Centrul Oncologic Sanador este singurul centru medical privat din România unde se efectuează o astfel de terapie inovativă în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară, care funcționează după recomandările și ghidul procedurilor Societății Europene de Medicină Nucleară şi este dotat cu aparatură de ultimă generație ce include un sistem hibrid SPECT CT. Acesta are la bază utilizarea unui echipament de ultimă generație, aparatul Siemens Symbia Intevo Bold, cu ajutorul căruia se pot obţine imagini de fuziune între o achiziţie scintigrafică 3D și una tomografică.  Pacienții diagnosticați cu patologii tiroidiene benigne sau maligne pot beneficia de servicii moderne cu iod radioactiv, inclusiv în cazul metastazelor, care captează iod și se reduc în dimensiuni, fiind distruse local prin radiația beta care eliberează energii mari cu o penetrabilitate în țesuturi de doar  0,6 mm – 2 mm, neafectând astfel țesuturile sănătoase din jur.

„Tratamentul cu iod radioactiv în cancerul tiroidian diferențiat este rezultatul unei decizii luate în cadrul unei echipe multidisciplinare care include medicul specialist de medicină nucleară, endocrinologul şi anatomopatologul, astfel încât fiecare pacient să primească terapia individualizată stadiului şi formei histologice respective. Acest tip de tratament reprezintă cea mai cunoscută expresie clinică a conceptului de terapie personalizată, un  deziderat de atins în tratamentul majorităţii formelor de cancer”, a explicat pentru Ştiri pe Surse Dr. Mirela Gherghe, Şef lucrări, Medic primar Medicină Nucleară, Doctor în Științe Medicale.

Iodoterapia sau terapia cu iod radioactiv este o opțiune de tratament rezervată pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar și folicular). Aceasta se bazează pe faptul că celulele glandei tiroide sunt singurele celule ale organismului care au capacitatea de a absorbi iodul care intră în corp. Iodul prezintă izotopi radioactivi, care pot fi sintetizați, cel mai important fiind izotopul I-131. Odată administrat, intravenos sau pe cale orală, iodul radioactiv se concentrează în țesuturile tiroidiene, distrugând parțial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberată. În funcție de doza administrată și de alți factori, pacienții pot fi spitalizați pentru 2-3 zile. Medicamentul radioactiv se elimină complet în câteva zile.

Studiile medicale au demonstrat că terapia cu iod radioactiv aduce beneficii importante pacienților, scăzând rata de recidive și îmbunătățind ratele de supraviețuire. Principalul efect secundar asociat este slăbirea activității glandei tiroide, care poate fi contracarat cu ajutorul terapiei de substituție cu hormoni tiroidieni.

În timpul tratamentului cu iod, bolnavii nu au voie să mănânce nuci verzi, sare iodată, peşte oceanic, fructe de mare, conopidă, varză, alune, lactate, ouă, precum şi fructe şi legume roşii, deoarece acestea conţin iod, care intră în tiroidă şi împiedică pătrunderea celui radioactiv.

Citește și: Riscurile aducerii pe lume a unui copil. La ce să fim atenţi?

content-image

INCIDENŢĂ CRESCUTĂ

Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Endocrinologie, cancerul tiroidian reprezintă cea mai frecventă neoplazie endocrină, incidenţa sa fiind de circa 6–9 cazuri la 100.000 persoane, în creştere cu aproximativ 300% în ultimii 50 de ani. Deși afectează preponderent femeile și persoanele vârstnice, în ultimii ani s-a observat o înmulțire a numărului de cazuri de cancer tiroidian în rândul copiilor. Principalii factori asociați cu creșterea riscului de dezvoltare a bolii sunt moştenirea genetică, expunerea la radiaţii, afecțiunile tiroidiene benigne netratate și dieta săracă în iod.

Cancerul tiroidian este diagnosticat în mod obișnuit la o vârstă mai mică decât majoritatea cazurilor de cancer la adulți, iar femeile au de trei ori mai multe şanse de a dezvolta cancer tiroidian decât bărbaţii.

Se estimează că, în medie, peste 50.000 de europeni sunt diagnosticaţi în fiecare an cu acest tip de neoplazie, în România fiind înregistrate anual aproximativ 8.000 de cazuri noi. Ratele de incidență au crescut în timp, în principal datorită utilizării pe scară largă a examinărilor cu ultrasunete în detectarea tumorilor mici.

De altfel, cancerul tiroidian se află pe locul 9 în topul celor mai frecvente forme de cancer în Europa, după cancerul colorectal, prostatic, plămân, sân, melanom, cervical, pancreatic și vezică urinară. Rata de supraviețuire la 5 ani este de 98%, iar la 10 ani de 95% şi depinde de o serie de factori, dintre care cel mai important este stadiul bolii la momentul stabilirii diagnosticului.

Citește și: SPECTACULOS. 25% din populația planetei are acest defect la inimă

content-image

SEMNALE DE ALERTĂ

În general, cancerul tiroidian se dezvoltă încet, însă există o serie de simptome alarmante:

  • un nodul nedureros în regiunea gâtului, care poate deveni treptat mai mare;
  • probleme de înghițire;
  • dificultăţi respiratorii;
  • răguşeală;
  • tuse constantă persistentă;
  • umflarea gâtului;
  • dureri în regiunea gâtului, cu iradiere spre urechi;
  • umflarea ganglionilor limfatici în regiunea gâtului.

#SalvatorilaSanador/

Sursa


About