Aparat pentru diagnosticarea rapidă a pacienților cu afecțiuni pulmonare, dat în folosință la Brașov

  Top Tabu
  13/12/2018
  Comentariile sunt închise pentru Aparat pentru diagnosticarea rapidă a pacienților cu afecțiuni pulmonare, dat în folosință la Brașov

Un aparat de ultimă generație folosit pentru diagnosticarea mai ușoară și mai sigură a pacienților cu afecțiuni respiratorii, care au nevoie de endoscopie bronșică a intrat în dotarea Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov, unde, în medie, se fac 15-20 de astfel de analize lunar.

Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov a primit un videofibrobronhoscop de ultimă generație și este deja în uz. Aparatul a costat 278.000 lei, iar fondurile au fost asigurate de Consiliul Județean, în subordinea căruia se află Spitalul.

Aparatul ajută la examinarea căilor respiratorii în profunzime, cu beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale.

Cu ajutorul aparatului, pacientul este anesteziat local în zona laringelului și faringelui și tolerează astfel mult mai bine investigația. Un avantaj al aparatului este că el oferă și imagini pe care le poate vedea pacientul chiar în timpul intervenției, iar medicul poate explica mai ușor arătând imaginile. Mai mult, bolnavul vede ce i se întâmplă și înțelege mai bine explicațiile medicului.

„Aparatul asigură imagini din timpul intervenției, ceea ce ajută la diagnostic și ulterior la monitorizarea evoluției bolii. Este folositor și pentru alți specialiști, pentru consult interdisciplinar, pentru că descarcă imaginile și pe suport electronic, și pe hârtie. I le dai pacientului în mână și acesta le duce și altui medic. Endoscopia bronșică e recomandată în primul rând pacienților cu afecțiuni grave, în primul rând pacienților cu boli oncologice, cu recomandare de chirurgie toracică”, a explicat dr. Dan Moraru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Brașov.

Fiind dotat cu o cameră video, aparatul oferă mai multă siguranță, reducând riscul infecţiilor asociate asistenței medicale.

Cu ajutorul aparatului se pot preleva și probe, iar biopsiile efectuate prin intermediul acestei manevre se pot face în condiții mult mai sigure. În plus, plămânul poate fi văzut în profunzime, după cum au explicat medicii.

„Această examinare permite vizualizarea modificărilor de la nivelul mucoasei bronșice, a vascularizației. În leziunile neoplazice, procesele proliferative care sunt in situ în stadiile primare de evoluție ale cancerului bronhoplulmonar aveam modificări foarte fine la nivelul mucoasei. Și atunci, cu această tehnologie, putem vizualiza aceste modificări și crește acuratețea diagnosticului”, a explicat, la rândul său, dr. Iancu Valeria, medic primar pneumolog.

Investigația poate fi făcută gratuit la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov de către pacienții internați.

În medie, la spitalul din Brașov se fac 15-20 de astfel de analize lunar.

Sursa


About