Asigură-ți hrana, asigurându-ți ferma! Cea mai bună poliță de asigurare pentru culturile agricole

  Top Tabu
  08/07/2022
  Comentariile sunt închise pentru Asigură-ți hrana, asigurându-ți ferma! Cea mai bună poliță de asigurare pentru culturile agricole

La începutul pandemiei, românii au golit rafturile magazinelor de făină și mălai, de teama unei penurii. Acum, războiul din Ucraina a scumpit uleiul de floarea soarelui. Evenimentele neobișnuite din ultimii ani ne-au arătat cât de rapid se poate schimba normalitatea cu care suntem obișnuiți și cât de important este ca o țară să-și poată produce propria hrană. 

Din fericire, România face parte din țările europene care și-ar permite să-și hrănească populația în cazuri extreme. Iar apelativul de ”țară eminamente agrară”, pe care l-am primit uneori cu sens negativ, se dovedește acum a fi unul dintre atuurile cele mai importante pe care le avem, într-un context geopolitic extrem de complicat.  

România este a opta cea mai întinsă țară din UE, are a șaptea cea mai mare populație și este a șasea în blocul comunitar la suprafața agricolă cultivată. În fiecare an, fermierii români înregistrează recorduri de producție, în special la cereale și se bat pe primele locuri în clasament cu țări precum Franța sau Spania.

Este îmbucurător faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți tineri au înțeles importanța agriculturii în economia țării, au accesat finanțări europene sau naționale, au înființat diverse ferme și culturi agricole cu care vor să facă bani, considerând, pe bună dreptate, că nu ai cum să dai faliment dacă produci hrană, pentru că nevoia de alimente nu va dispărea niciodată.

Dar drumul către belșug în agricultură nu este ușor, din contră, de cele mai multe ori se dovedește chiar foarte anevoios. Și asta pentru că agricultura este un domeniu care nu depinde în proporție de 100% de acțiunile omului și este influențat în mare măsură de climă și de fenomenele meteorologice. Iar protejarea fermelor de eventuale manifestări climatice distructive se face cel mai bine cu o asigurare pentru culturi agricole.

Pământul ”înghite” mulți bani, iar parcursul unui an agricol este foarte dificil de estimat de la început. Un îngheț timpuriu care lasă copacii fără rod, o grindină care distruge recolta sau un incendiu de vegetație care rade de pe fața pământului un lan de cereale sunt doar câteva dintre calamitățile care pot apărea pe parcursul unui an.

Cum funcționează asigurarea pentru culturi agricole

Orice fermier care are cel puțin un hectar de teren și-ar putea încheia o asigurare pentru culturi agricole. Ca și în alte domenii, și asigurarea agricolă poate fi una standard, sau poate fi una la care sunt adăugate opțiuni, în funcție de necesitate și de riscurile la care este expusă cultura. 

Așadar, poate fi încheiată o asigurare agricolă pentru culturi cum ar fi: cele de porumb, de floarea soarelui, de cereale păioase: grâu, orz, secară, dar și de rapiță sau soia. De asemenea, fermierii trebuie să știe că unele cote de primă diferă și că există și sezonalitate, adică unele culturi se pot asigura doar primăvara, altele doar toamna. Totodată, unele unele culturi pot fi considerate mai riscante ca altele (de exemplu cele de păioase, pe care înghețul sau inundațiile le pot afecta într-o proporție mai mare).

O asigurare oferită de Leader Team Broker acoperă cele mai frecvente riscuri care pot distruge culturile agricole, indiferent de tipul acestora. În această categorie intră înghețul, ploile abundente, vijeliile, prăbușirile sau alunecările de teren, grindina sau incendiile de vegetație.

Oricine apelează la specialiștii Leader Team va beneficia de o configurare personalizată a asigurării, în funcție de nevoile beneficiarilor, care vor fi ghidați către cea mai bună variantă disponibilă. Cei interesați vor avea posibilitatea să aplice rapid pentru o asigurare agricolă, prima de asigurare va fi achitată în rate flexibile, iar decontarea se va face cu celeritate, conform poliței stabilite.

Așadar, România este o țară privilegiată din punct de vedere agricol: are o suprafață întinsă de terenuri fertile, are climă temperată, iar soiurile de pomi fructiferi, legume sau cereale sunt productive. Însă, chiar și așa, uneori agricultura devine un joc al hazardului atunci când natura este capricioasă și cea mai bună plasă de siguranță este încheierea unei asigurări pentru culturi agricole.


About