Autoritățile din Iași vor să combată infecțiile din spiatale cu roboți

  Top Tabu
  1 year ago
  0
  176

Problemele sistemului sanitar ieșean au fost luni, 3 martie, subiectul discuțiilor dintre managerii spitalelor și președintele Consiliului Județean, Maricel Popa. În cadrul întâlnirii, participanții au subliniat necesitatea dotării spitalelor cu echipamente performante pentru ca actul medical să fie unul de calitate. Totodată, a fost ridicată și problema infecțiilor nosocomiale semnalate în toate unitățile sanitare.

Citește și: Încă două persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 162

Pentru a veni în sprijinul reducerii cazurilor de pacienți care contactează diferite infecții intraspitalicești, reprezentanții CJ și-au arătat disponibilitatea de a ajuta spitalele din județ în vederea achiziționării unor roboți cu raze ultraviolete, special destinați dezinfectării spațiilor medicale și care asigură sterilizarea unei încăperi în doar 5 minute.

Astfel de dispozitive sunt folosite deja cu succes în spitale din zeci de țări, costul unuia fiind de aproximativ 60 de mii de euro.

„Infecțiile nosocomiale sunt o realitate cu care se confruntă toate unitățile medicale din întreaga lume. Unii au găsit rezolvarea modernă la care ar trebui să apelăm și noi de acum. Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecție existentă în acest moment. Investiția în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecțiilor în mediul spitalicesc. Nu este un dispozitiv costisitor, nu necesită angajați în plus care să-l manevreze, prin urmare, implementarea acestei inițiative duce clar la reducerea costurilor de spitalizare și a consumului de antibiotice, de exemplu”, a spus președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, se arată într-un comunicat de presă.

„Achiziționarea unui astfel de sistem este o idee foarte bună. Acest robot are un spectru de activitate pe germeni multirezistenți, acei germeni care nu cedează la dezinfectantele obișnuite și care consumă cei mai mulți bani într-un spital”, a spus Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Paracheva”.

Citește și: ALERTĂ MAPN anunță că atașatul în Republica Algeriană a fost găsit MORT, într-un hotel de lux din Mali

Studiile efectuate de infecționiști arată că un astfel de robot este de șapte ori mai eficient decât curățarea tradițională.

„Pentru Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie, Spitalul de Copii Sfânta Maria, precum și pentru cele două maternități din subordinea CJ, vom achiziționa anul acesta astfel de dispozitive. Vom face un parteneriat cu Institutul de Cadiologie, cel de Psihiatrie Socola și Institutul Regional de Oncologie, pentru a le putea sprijini în cumpărarea unor astfel de sisteme. Dotarea cu acești roboți nu înseamnă reducerea personalului, ci un ajutor în plus pentru rezultate eficiente”, a mai menționat președintele CJ, Maricel Popa.

Specialiștii susțin că prin utilizarea luminii UV, față de care germenii nu și-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, dispozitivul reduce 100 la sută microbii răspunzători de infecții ale pielii și este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparație cu alte tehnici de dezinfectare.

În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecțiile au fost diminuate cu 99 la sută. Costul pentru cele 5 minute, cât durează dezinfecția uneri încăperi, este de aproximativ 1 euro.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *