DNA anchetează sistemul cardului de sănătate – Ce a scos la iveală controlul Ministerului Sănătății

  Top Tabu
  8 months ago
  0
  94

Sistemul cardului de sănătate, blocat de câteva săptămâni, a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție. Un raport întocmit de corpul de control al ministerului sănătății arată că de-a lungul anilor s-au comis numeroase nereguli la CNAS, potrivit stirileprotv.ro

S-au cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici și din fonduri europene pentru întreținerea celui mai mare sistem informatic al țării care nu funcționează. Vinovații trebuie să plătească, spune ministrul Sănătății, care a trimis raportul respectiv la DNA.

Sistemul electronic de sănătate este în colaps de mai bine de o lună, iar verificările corpului de control al Ministerului Sănătăţii arată cât de gravă este situaţia.

4 milioane de euro, bani publici, a plătit Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la sfârşitul lui 2016 unei firme IT care ar fi trebuit să asigure mentenanța şi suportul tehnic. Doar că atunci când s-a semnat contractul nu s-a făcut şi o evaluare a hibelor din sistemul electronic. Iar când au apărut diverse probleme, firma nu a intervenit pe motiv că defecţiunile ar fi mai vechi şi nu răspunde pentru ele.

Citește și: EXCLUSIV Reclamă halucinantă: ‘Monstrul din Caracal ne-a omorât prețurile’

S-au cheltuit 25 de milioane de euro din fonduri europene pentru instruirea tehnică a mai multor angajatoi CNAS care să asigure întreţinerea platformei electronice a asigurărilor de sănătate. Însă o sigură persoana a avut în fişa postului această responsabilitate şi asta doar pentru câteva luni. Totodată controlul a scos la iveală faptul că în ultima perioadă nu s a făcut niciun fel de achiziţie pentru piese de schimb.

Raportul ministerului sănătăţii arata ca în februarie 2017 sistemul nu era securizat şi controlat. Din această cauză, persoane neautorizate au avut acces la datele medicale ale pacienţilor.

Citește și: Alexandru Cumpănașu a răbufnit: S-a confirmat că Alexandra a fost victima unei rețele internaționale de răpiri și exploatare de fete!

Mai mult, la data controlului nu s-a putut stabili numărul real de licenţe utilizate efectiv, ceea ce inseamnă cheltuieli ilegale din banii asiguraţilor.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Indolența şi nepăsarea unora a dus la funcţionarea proastă a acestui sistem. A fost incompetenţă şi rea voinţă până la un punct pentru că nu există nicio explicaţie logică a comportamentului unora.

Raportul corpului de control a ajuns în atenţia procurorilor. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu au comentat raportul, dar au precizat într-un comunicat că lucrează la punerea în funcţiune a sistemului electronic.

De altfel, Direcţia Naţională Anticorupţie a cercetat de-a lungul timpului mai mulţi şefi ai CNAS. Lucian Duță, Irinel Popescu, Marian Burcea şi chiar Vasile Ciurchea, numit din nou în funcţia de preşedinte, au fost bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul asigurărilor de sănătate cu milioane de euro.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *