Ministerul Sănătății, INFORMAȚII de neratat: cum ne FERIM de boala care omoară români pe capete

  Top Tabu
  30/10/2019
  Comentariile sunt închise pentru Ministerul Sănătății, INFORMAȚII de neratat: cum ne FERIM de boala care omoară români pe capete

Ministerl Sănătății avertizează, marți, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, că AVC-ul reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează, într-un comunicat de presă remis marți MEDIAFAX, că modificările demografice au dus la o creştere atât a incidenţei, cât şi a prevalenţei accidentelor de acest tip.

Citește și: Victor Ponta, pledoarie INCENDIARĂ: Argumentele IREFUTABILE care demască blatul politic dintre PSD și PNL

Astfel, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului şi a consumului cronic de alcool în cantităţi mari, dar și activitatea fizică regulată şi o dietă cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi fibre.

„Pentru a oferi cele mai bune îngrijiri în tratarea imediată a acestei afecțiuni, Ministerul Sănătății derulează începând cu anul 2015, programul pilot „Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC” prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 – 5 ore de la debutul primelor simptome. În perioada 2015-2018, aproximativ 1830 pacienți au beneficiat de tratament, suma cheltuită fiind de 12.767.000 lei”, potrivit sursei citate.

Anul acesta, Ministerul Sănătății anunță că a extins programul pilot ‘Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC’, de la 10 la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de județe și municipiul București.

Se așteaptă ca, în următorii doi ani, aproximativ 6.000 de pacienți cu AVC să beneficieze de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni, potrivit MS.

„Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital”, mai arată Ministerul Sănătății.

Sursa


About