Negocieri finalizate cu Parlamentul European în ceea ce privește echilibrul între viața profesională și cea de familie sau expunerea la agenți cancerigeni

  Top Tabu
  20/02/2019
  Comentariile sunt închise pentru Negocieri finalizate cu Parlamentul European în ceea ce privește echilibrul între viața profesională și cea de familie sau expunerea la agenți cancerigeni

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, că s-au finalizat negocierile cu Parlamentul European în ceea ce privește câteva directive, printre care cea care se referă la echilibrul între viața profesională și cea de familie sau Directiva privind expunerea la agenți cancerigeni, relatează Mediafax.

Citește și: Ministrul muncii dă asigurări: ‘Nu avem în intenţie să desfiinţăm Pilonul 2 de pensii’

„Ministerul Muncii a reușit să finalizeze negocierile cu Parlamentul European pe toate cele patru directive și regulamente pentru care și-a luat angajamentul, pentru perioada în care România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Și asta în doar șase săptămâni. Mă refer aici la Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie, Directiva privind expunerea lucrătorilor la agenți cancerigeni, Directiva privind creșterea transparenței și predictibilității la locul de muncă și Propunerea de regulament de instituire a Autorității Europene a Muncii”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit acestuia, Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie încurajează participarea femeilor pe piața muncii și o împărțire egală a responsabilităților între femei și bărbați în familie și contribuie, de asemenea, la micșorarea diferențelor salariale dintre femei și bărbați.

„Acordul politic obținut reprezintă un real succes la nivelul UE în ceea ce privește politicile din domeniul social și asigură un pachet de drepturi concrete pentru cetățenii europeni. Scopul directivei este acela de a îmbunătăți accesul părinților angajați și al îngrijitorilor pe piața muncii și introduce o serie de standarde minime la nivelul UE, în ceea ce privește concediul de creștere a copilului, concediul de paternitate, concediul pentru îngrijitori și aranjamentele de muncă flexibile”, a declarat Budăi.

Potrivit sursei citate, Directiva privind expunerea lucrătorilor la agenți cancerigeni va îmbunătăți condițiile de muncă pentru lucrătorii din întreaga UE și va preveni peste 22.000 de cazuri de boli profesionale.

„Prin această Directivă, se propune reducerea expunerii profesionale la cinci agenți chimici cancerigeni și stabilirea de valori-limită de siguranță. Cei cinci agenți cancerigeni vizați sunt: cadmiul și compușii săi anorganici, beriliul și compușii săi anorganici, acidul arsenic și sărurile acestuia, precum și compușii anorganici de arsen”, a mai declarat Budăi.

Sursa


About