Peste un milion de români bolnavi nu au putut consulta un medic în 2018 din lipsa banilor – studiu

  Top Tabu
  11/09/2019
  Comentariile sunt închise pentru Peste un milion de români bolnavi nu au putut consulta un medic în 2018 din lipsa banilor – studiu

Circa 1,13 milioane de persoane din România cu vârsta de cel puțin 16 ani nu au putut să consulte un medic specialist în 2018, deși aveau nevoie, principalul motiv invocat fiind lipsa banilor, arată un raport realizat de Institutul Național de Statistică (INS), consultat de 360MEDICAL.ro.

“Din totalul persoanelor de 16 ani şi peste în 2018, o pondere de 15,6% a fost reprezentată de cei care nu au avut nevoie să consulte un medic specialist în ultimele 12 luni, 77,5% au putut să fie consultaṭi, iar 6,9% nu au reuṣit acest lucru, deşi ar fi avut nevoie”, relevă raportul.

Aproape jumătate (49,3%) dintre cei care nu au putut să consulte un medic specialist au precizat ca motiv principal situaţia materială precară, care nu le-a permis efectuarea consultului.

Citeşte şi: Copiii cu deficienţe de vedere au avut ocazia să testeze terapia prin escaladă

Al doilea motiv invocat a fost înscrierea pe o listă de aṣteptare (13,9%). Cel de-al treilea motiv invocat a constat în neglijarea problemei de sănătate care ar fi impus efectuarea consultului, aşteptând ca problema să se rezolve de la sine (13% dintre persoanele care ar fi necesitat un consult), urmat de distanţa prea mare sau lipsa mijloacelor de transport (6,9%), mai ales în mediul rural.

“Dintre persoanele care nu au putut efectua un consult din diferite motive, se remarcă o pondere mult mai ridicată în rândul femeilor decât a bărbaṭilor (62,4% faṭă de 37,6%), însă dintre cei care nu au avut nevoie, se observă că bărbaṭii au avut o pondere mai mare decât femeile (51,1% faṭă de 48,9%)”, menționează raportul.

Pe medii de rezidenṭă, imposibilitatea de a efectua un consult la un medic specialist al persoanelor de 16 ani şi peste este resimţită mai frecvent în rural decât în urban (7,6% faţă de 6,3%).

“Pe grupe de vârstă remarcăm că din rândul persoanelor de 65 de ani ṣi peste, se identifică procentul cel mai ridicat al celor care nu au putut să ajungă la consultul medicului specialist (1 din 6), pe când ponderea cea mai mare a celor care nu au avut nevoie de consult se observă, aṣa cum era de aṣteptat, printre cei ce provin din grupa de vârstă a celor mai tineri, de 16-34 ani (aproape un sfert dintre ei)”, precizează raportul INS.

Dintre persoanele cu un nivel de instruire scăzut, 12,2% nu au putut să ajungă la medicul specialist pentru a beneficia de consult, comparativ cu doar 2,6% dintre persoanele cu educație superioară.

Citeşte şi: ÎNGRIJORĂTOR Mortalitatea infantilă din România are cel mai ridicat grad din Europa, chiar şi după o scădere uşoară în 2019

“Dintre categoriile sociale care ar fi avut nevoie de un consult de specialitate, dar nu l-au putut realiza, pensionarii se disting prin frecvenţa cea mai ridicată, aproape 1 din 6 s-au confruntat cu imposibilitatea de a participa la un consult medical, în ciuda problemelor de sănătate iminente vârstei. Ponderile celor care au putut efectua vizita medicală s-au încadrat între 72,8% ṣi 80,7%”, mai arată raportul.

Un alt aspect urmărit de raportul asupra calităţii vieţii al INS a fost nevoia de a consulta un medic stomatolog în ultimele 12 luni precedente datei interviului.

Astfel, 15,5% dintre persoanele de 16 ani şi peste nu au avut nevoie să consulte un medic stomatolog în ultimele 12 luni, 77,7% au putut să fie consultaṭi, iar 6,8% nu au reuṣit acest lucru, deşi ar fi avut nevoie, potrivit raportului.

“Principalele motive ale neefectuării vizitei la medicul stomatolog sunt relativ asemănătoare cu cele semnalate în cazul nerealizării consultului la medicul specialist: 68,2% din persoanele de 16 ani şi peste care ar fi avut nevoie de consult stomatologic nu l-au putut efectua din cauza lipsei resurselor financiare, 11,4% au menṭionat teama, 7,3% au aşteptat ca problema să se rezolve de la sine, iar 5,9% au declarat lipsa timpului necesar”, precizează ancheta INS.

Același raport al INS mai arată că peste 1,1 milioane de români consideră că au o stare de sănătate rea sau foarte rea, cei mai mulți fiind persoane vârstnice care locuiesc în mediul rural.

Sursa


About