Proiect depus în Parlament – Angajatorii ar putea fi PARȚIAL scutiți de la plata concediului medical

  Top Tabu
  11 months ago
  0
  110

Deputații PNL Mara Mareș și Robert Sighiartău au depus la Parlament o inițiativă legislativă care prevede ca primele cinci zile de concediu medical să fie plătite de la bugetul de stat și nu de către angajator, potrivit unui comunicat de presă.

Cadrul legislativ nu încurajează deloc inițiativele private, economia este sugrumată de măsurile guvernului de la putere, iar birocrația pune piedici firmelor din România – aceasta este starea de fapt actuală, susțin inițiatorii, potrivit Mediafax.

Citește și: Daniel Zamfir lansează NUCLEARA: Pe listele AEP sunt 700.000 de persoane în plus față de datele INS

„Alături de deputatul PNL Robert Sighiartău am depus o inițiativă legislativă prin care angajatorul să nu mai cheltuiască de două ori pentru concediile medicale ale angajaților: o dată, prin contribuția la asigurări sociale pentru cei aflați în incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii și a doua oară prin plata primelor 5 zile de concediu medical pentru aceștia, așa cum se întâmplă în condițiile actualului cadru legislativ”, a declarat Mara Mareș, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Deputatul PNL mai spune că există anomalii legislative care descurajează antreprenoriatul.

„Anomaliile legislative de acest fel nu fac decât să descurajeze inițiativele economice și antreprenoriatul în general, asta în condițiile în care deja avem un buget de austeritate în ceea ce privește investițiile. Am propus această lege după mai multe discuții avute cu angajatori care au fost puși în această situație absurdă de ani de zile, iar guvernarea PSD, vedem clar că nu este interesată să corecteze situațiile de acest fel, în condițiile în care au nevoie disperată de orice leu în plus la un buget de stat alcătuit strâmb”, a explicat Mareș.

Aceasta a adăugat că „este stupid” ca angajatorii să plătească de două ori pentru cazurile în în car angajați se află în incapacitate temporară de muncă.

„Pentru a evita situația absurdă în care statul încasează de două ori plata pentru angajații aflați în incapacitate temporară de muncă, am propus ca această indemnizație să fie achitată integral, din prima zi de concediu medical, din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, fără ca angajatorii să mai plătească un leu în plus. Acum, acest Fond acoperă practic plata concediilor medicale pentru toate celelalte categorii incluse în lege – maternitate, risc maternal, îngrijirea copilului bolnav, situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale. Este stupid ca angajatorii să plătească de două ori pentru cazurile în care angajații se află în situația nefericită a incapacității temporare de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii”, a conchis deputatul PNL.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *